Naar Menu

Home2019-2020Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Kristel Kaagman, Doede Jaarsma

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020 voor Eerste Oosterparkstraat 88-126

Eerste Oosterparkstraat 88-126 van woningcorporatie Stadgenoot heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020 gewonnen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en Fries Heinis van Bouwend Nederland reikten de prijs zaterdagmiddag 20 juni 2020 uit aan de bewoners, Stadgenoot, bouwer Heijmans en Rappange & Partners Architecten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sociale en vrije sector huurwoningen

Het project bestaat uit zestien nieuwbouwpanden die op een historisch verantwoorde manier zijn gebouwd. Er zijn 39 huurwoningen. Dertien daarvan zijn sociale huurwoningen, waarvan zes voor grote gezinnen (met meer dan 100 m²). De overige 26 woningen zijn vrije sector huurwoningen. De oorspronkelijke laatnegentiende-eeuwse panden die op deze plek stonden, waren te laag, te smal en te klein. De buurt gaf aan dat er een grote supermarkt, winkels en sociale huurwoningen moesten komen. Tegelijkertijd wilden buurtbewoners en politiek de panden niet slopen. Sloop en herbouw in dezelfde stijl waren wel bespreekbaar. Dat gebeurde dan ook, mét wat toevoegingen. Zo werd de begane grond verhoogd en kwamen er verdiepingen bij. Ook hebben de woningen een gemeenschappelijke ingang met een trappenhuis en een lift. Al met al is het karakter van de straat dankzij de nieuwbouw behouden. Bijzondere elementen van de oude panden, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen versieringen, zijn hergebruikt.

 

Niet te zien dat het nieuwbouw is, puur vakmanschap
Directeur van Bouwend Nederland Fries Heinis is lovend over het eindresultaat: ‘met dit project laten zowel de architect als de bouwer puur vakmanschap zien’. Wethouder Ivens is zeer te spreken over de inspanningen van Stadgenoot om hier mooie en betaalbare woningen te ontwikkelen. ‘Dit is een prachtig project met de sfeer van het oude maar de kwaliteiten van nieuwbouw’, aldus Ivens.

 

Publieksprijs voor nieuwbouw

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw woningbouwprojecten in Amsterdam. Het was de twaalfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten die tussen augustus 2018 en augustus 2019 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van 137 Amsterdammers uit vijftig nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont. nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten bijna 7.500 mensen hun stem uit. Dat is bijna 40 procent meer dan vorig jaar.

 

Meer informatie (inclusief filmpjes van AT5) over de tien projecten uit de finale staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs

  


Over deze site

Disclaimer