Naar Menu

Home2019-2020Voorwoord

Voorwoord

Sommige dingen blijven hetzelfde ook in deze Coronatijd. Voor u ligt daarom gewoon als altijd Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2019- 2020 (www.gebouwdin.amsterdam) met daarin 6.211 woningen verdeeld over 72 woningbouwprojecten, 171 zelfbouwwoningen en 68 projecten met kantoren en voorzieningen, die zijn opgeleverd tussen augustus 2019 en augustus 2020. Het is de tweeëndertigste editie inmiddels van deze uitgave, en daarmee houdt een lange traditie stand.

 

Sinds mijn aantreden als wethouder, is dit het meest bizarre jaar dat ik heb meegemaakt. Niemand had ooit kunnen bevroeden dat een pandemie zo’n impact zou krijgen op onze stad en alles wat met ons dagelijks leven en werk te maken heeft. We hebben geen van allen een glazen bol en kunnen ook nog niet overzien wat dit voor het wonen in de stad op de langere termijn gaat betekenen. Ongewisse tijden, waarbij tegelijkertijd de pijlers van het succes van de stad nog niet zijn omgevallen, en het tekort aan betaalbare woonruimte nog even actueel is als voorheen. Dat het startbouw cijfer over 2020 lager is dan we begin van het jaar dachten is binnen deze omstandigheden geen verrassing. Belangrijk is dat we samen met marktpartijen en corporaties deze tijd goed doorkomen en met elkaar blijven optrekken in de plannen en projecten om de bouwsector en bouwproductie gaande te houden.

 

Van de startbouw dit jaar is meer dan de helft in de sociale huur begonnen. In de eerste helft van het jaar (1.570 woningen) waren dat er bijna net zoveel als in heel 2019. Een mooie opsteker! Daarentegen blijft het segment middenhuur achter, maar geven investeerders en beleggers aan vertrouwen te hebben in het segment en dat deze broodnodige betaalbare woningen gebouwd gaan worden. Het college doet er ook alles aan om de effecten van de crisis te verzachten, er sterker uit te komen, en de doelstellingen van het Woningbouwplan 2018-2025 die we eerder hebben vastgesteld te realiseren.

 

Dit jaar reiken we voor de drieëntwintigste keer de Zuiderkerkprijs voor het beste woningbouwproject uit, en voor de vijftiende keer de Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste project voor restauratie, hergebruik of erfgoed. In de verslagen van de beide juryrapporten valt te lezen dat er bijzondere projecten zijn gerealiseerd, ieder met een eigen verhaal, niet te vergelijken vaak, maar allemaal met vakmanschap gemaakt. Twee uitzonderlijke projecten gaan er met de prijzen vandoor, u kunt het lezen verderop.

 

Ik wens u veel leesplezier.

 

Laurens Ivens, Wethouder Bouwen en Wonen gemeente Amsterdam

  


Over deze site

Disclaimer