Naar Menu

Home2018-2019Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Pieter Swinkels, Doede Jaarsma

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019

Het Schip, een groot restauratieproject in de Spaarndammerbuurt heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 gewonnen. Het project met 81 sociale huurwoningen is zowel aan de binnenals buitenkant volledig gerenoveerd, naar de maatstaven van deze tijd. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen reikten de prijs uit aan de bewoners, opdrachtgever, architect en bouwer op de Open Dag van de Bouw, zaterdag 15 juni 2019.

 

 

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 voor Het Schip in Spaarndammerbuurt

 

Over Het Schip

Het Schip is een rijksmonument uit 1920 van woningcorporatie Eigen Haard. Bewoners hadden te kampen met geluidsoverlast en woningen die onvoldoende brandwerend waren en allerlei technische mankementen kenden. De gerenoveerde woningen bevinden zich in de Zaanstraat, Oostzaanstraat en Hembrugstraat. Het project staat bekend als voorbeeldproject van de Amsterdamse School, de bouwperiode die in Amsterdam populair was in de jaren 1915-1940. Behalve woningen is ook museum Het Schip in het project gevestigd. Dit museum staat volledig in het teken van de Amsterdamse School. De renovatie was in handen van Vastbouw Oost uit Rijssen. De 81 sociale huurwoningen zijn voorzien van geluidswerende wanden en nieuwe vloeren met vloerverwarming. Alle woningen hebben nu energielabel A en er is rekening gehouden met de energietransitie naar gasloos. Het casco is uiterst zorgvuldig gerestaureerd, de buitengevel is zo goed mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. De gevels zijn voor 30% vernieuwd, er zijn bijvoorbeeld 6.500 ruitjes vervangen. Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen roemde de inspanning die is gedaan om de woningen de kwaliteit van nieuwbouw te geven, zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter. De komende jaren moeten er nog veel woningen in Nederland (en Amsterdam) energiezuinig worden gemaakt. De bij dit project opgedane kennis kan ook elders worden ingezet. Wethouder Ivens was zeer te spreken over de inspanningen van Eigen Haard om deze woningen te renoveren en te behouden voor de sociale sector.

 

Publieksprijs voor woningbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor woningbouw in Amsterdam. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten die tussen augustus 2017 en augustus 2018 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde selecteerde een publieksjury van 144 Amsterdammers uit 84 projecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont. nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 5.300 mensen hun stem uit (bijna 30% meer stemmers dan vorig jaar). Meer informatie (inclusief filmpjes van AT5) over de tien projecten uit de finale staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs.

  


Over deze site

Disclaimer