Naar Menu

Home2014-2015Amsterdamse Zelfbouw in 2015

Marije Raap, Bart Truijens
Foto’s: Aart Wevers

 

De resultaten van particulier opdrachtgeverschap

Amsterdamse Zelfbouw in 2015

Nadat zo’n zeventien jaar geleden op Borneo Sporenburg en later op Steigereiland IJburg voor het eerst op kleine schaal zelfbouwkavels zijn gerealiseerd, is de gemeente Amsterdam sinds 2011 op grotere schaal begonnen met de uitgifte van kavels voor individuele zelfbouw, bouwgroepen en kluswoningen in bestaande bouw op meerdere locaties in de stad.

 

Bouwgroepen op stoom

De resultaten van de zelfbouwers die individueel gebouwd hebben op het kavelaanbod sinds 2011 waren al eerder zichtbaar. Dit jaar zijn ook eerste bouwgroep projecten opgeleverd. Allen in stadsdeel West. De kavels van Blok 0 in de Houthaven werden in 2011 op de zelfbouwmarkt aangeboden en twee schoolgebouwen in 2012. Ook het project De Flat (Projectenboek 2013-2014) is gestaag doorgegaan met het opleveren van woningen in de volgende fases. Eind dit jaar en volgend jaar worden ook opleveringen verwacht in Amstelkwartier, Buiksloterham en stadsdeel Zuid. Met de gebouwde resultaten van de collectieve zelfbouwprojecten wordt zichtbaar dat zelfbouwers ook samen prima in staat zijn om hoge kwaliteit te bouwen in een complexe stedelijke setting.

 

De eerste resultaten van opgeleverde individuele zelfbouwwoningen zijn in het vorige Projectenboek 2013-2014 geportretteerd. Aan de ’s Gravendijksdreef in Zuidoost, de Bosrankstraat in Buiksloterham, de Kea Boumanstraat op Zeeburgereiland en aan de Osdorperweg in Nieuw-West zijn dat jaar de eerste zeventien individuele zelfbouwwoningen opgeleverd. En daarbij de klusflats U.J. Klarenstraat met dertig woningen en de eerste fase van de Flat Kleiburg met 108 woningen van de uiteindelijk ongeveer vijfhonderd woningen.

 

Dit jaar is duidelijk waarneembaar dat buurten aan het verkleuren zijn door de komst van zelfbouwwoningen. Zowel op Zeeburgereiland, in Nieuw-West, in de Houthaven en in het Amstelkwartier maar vooral ook in Buiksloterham zijn nieuwe wijken aan het ontstaan waar de meerderheid van de realiseerde nieuwbouw bestaat uit door particulieren gerealiseerde bouw.

 

In Houthaven Blok 0 zijn dit jaar de eerste vier bouwgroepen opgeleverd: IJ4you (32 woningen), De Rede (22 woningen), PUUUR BLOK (20 woningen) en Het Pakhuis (37 woningen). In de bestaande bouw, de kluswoningen, zijn de projecten in de Elisabeth Wolffstraat Ons Dorp Amsterdam (10 woningen) gereed gekomen en het Amundsenhofje (eveneens 10 woningen) in West. Al deze projecten worden toegelicht in de documentatie in dit boek. Op de kavels voor individuele zelfbouw zijn dit jaar 53 woningen opgeleverd, die treft u aan op de volgende bladzijden. Deze aantallen gaan de komende jaren snel oplopen.

 

Sinds 2011 heeft de gemeente Amsterdam de volgende aantallen zelfbouwkavels op de markt gebracht tijdens de jaarlijkse Zelfbouwmarkten in het najaar: Bij individueel zijn aantallen individuele zelfbouwkavels weergegeven. Dit kunnen meer woningen worden aangezien op veel plekken meer dan één woning is toegestaan. Bij bouwgroepen is gerekend met de aantallen die de initiatiefnemers aan-geven. Indien het aantal woningen nog onbekend is, is gerekend met een gemiddeld oppervlak van 95 m².

 

Aanbod zelfbouwkavels 2011 - 2015

 

 2011 2012  2013  2014  2015  2011-2015 
Individueel (kavels)  69 71  163  117  121  541 
Bouwgroep (woningen)  382  165  183  170  417  1317 
Totaal  451  236  346  287  538  1858  

 

Op individuele kavels kan soms meer dan één woning worden gerealiseerd. Niet in de tabel: aanbod door andere partijen zoals De Alliantie (40 kluswoningen en 39 kavels), Blauwhoed (21 kavels), Ymere (16 kavels) en De Flat (108 kluswoningen) en het project Nautilus (42 nieuwbouwwoningen) op het Zeeburgereiland, dat al gestart was voor de eerste zelfbouwmarkt in 2011.

 

 

Blok 0, vier variaties op de tussenmaat

Met het aanbieden van kavels voor bouwgroepen is meer ruimte gekomen voor de tussenmaat, een woongebouw met een maat tussen het individuele huis en een bouwblok in. Deze maat biedt ruimte aan nieuwe initiatieven en uiteenlopende woningtypen. Dit is goed zichtbaar in Blok 0 waar inmiddels vier van de acht projecten opgeleverd zijn. Binnen een strak ingekaderd plan op kavels van 41 m diep en tussen de 16 en 32 m breed zijn vier ontwerpen gemaakt die verschillend zijn maar toch verwant. Zoals de gevels van travertin, muschelkalk natuursteen of metselwerk, allen refererend aan een hedendaags havengebied. De beleving die daaraan wordt toegekend verschilt in de projectomschrijvingen: van robuuste industriële gevels tot de romantiek van puntgevels met Westside-story galerijen.

 

Elk project bevat weer een andere mix van woninggroottes en woningtypes, van 34 m² tot 220 m² groot. Smalle en diepe woningen aan een minigalerij of woningen bestaande uit een, twee, drie of vier kwadranten rondom een compact trappenhuis met lift of woningen over meerdere verdiepingen. In de meeste gevallen is de diversiteit aan afmetingen het gevolg van de woonwensen van de toekomstige bewoners die al in een vroege fase, ondanks een moeizame woningmarkt, bij de projecten betrokken waren. Ook de parkeervoorzieningen verschillen per project. Van geen garage tot een tweelaagse half verdiepte garage.

 

De gevels zijn aan de noordzijde zijn als gevolg van industrielawaai doof uitgevoerd. De winnaar van de Zuiderkerkprijs, PUUUR BLOK, kijkt daarbij ook in toekomst. Het geluidwerend glas van de dove gevel is te verwijderen wanneer de geluidsbron vervalt. De serre wordt dan buitenruimte. De woningen zijn makkelijk opnieuw in te delen, daarmee is ook in de opzet van de installaties rekening gehouden. Naast het maatwerk voor de al bekende bewoners, bouwt Atelier PUUUR hierdoor universele woningen: flexibel, aanpasbaar, duur-- zaam en ruimtelijk neutraal zijn zodanig dat deze voor een lange tijd en door verschillende typen huishoudens bewoond kunnen worden.

 

Aan de hoge duurzaamheidsambities voor Houthaven, als excellent gebied, wordt voldaan door betere EPC normen (0,29 en lager) en PV-cellen of WKO installaties. Een aantal projecten deelt meer dan dak, lift en trappenhuis. PUUUR BLOK springt er uit. De bewoners zijn gezamenlijk eigenaar van een winkelruimte. In de buik van het gebouw, tussen de parkeergarage en de woningen ligt een aantal collectieve voorzieningen, waaronder een fitnessruimte en een fietsenstalling. Op het dak delen de bewoners een terras. De jury van de Zuiderkerkprijs heeft dit project tot winnaar van dit jaar uitgeroepen. Maar voor alle projecten en deelnemende particulieren in Blok 0 geldt dat zij een grote prestatie hebben geleverd. Tijdens de dip in de woningmarkt hebben zij in hoge dichtheid (FSI 3,75 netto) projecten van hoge kwaliteit weten te ontwikkelen.

 

 

Zelfbouwscholen

De twee scholen die in 2012 op de zelfbouwmarkt zijn aangeboden zijn ontwikkeld door particuliere opdrachtgevers. Bouwgroep Ons Dorp heeft tien woningen gerealiseerd in de Elisabeth Wolffstraat. Bouwgroep Amundsenhofje heeft zeven woningen gerealiseerd in een gemeentelijk monument aan de Amundsenweg in Bos en Lommer. Hier zijn drie nieuwbouwwoningen aan toegevoegd waardoor een binnenhofje is ontstaan. In beide gevallen is dankbaar gebruik gemaakt van de structuur van de school. Door de verbetering van het casco gezamenlijk aan te pakken is op kosten bespaard. Tegelijkertijd bood de mogelijkheid de woningen individueel naar eigen wens af te bouwen voldoende ruimte voor maatwerk. Geen woning is gelijk. De verschillen zitten in de afmetingen van de casco’s, het aantal lokalen waaruit een woning bestaat. Maar ook in de vormgeving van de inbouw. Van het creëren van kasten, opbergruimtes en tussenvloeren tot ruimtelijke, open woningen die de hoogte van de oorspronkelijke klaslokalen tot hun recht laten komen.

 

Beide collectieven bouwen energiezuiniger dan op het moment van de vergunningaanvraag werd voorgeschreven. Beide projecten slagen daarin onder meer door het gebruik van Triple glas, PV-panelen en warmte-koude opslag. Met een EPC van 0,3 voor de nieuw-- bouw en 0,4 voor het bestaande, monumentale gebouw zitten de woningen in het Amundsenhofje ruim onder de toen voorgeschreven EPC van 0,6.

 

 

  

 

Nieuw-West,Getijenveld

Troelstralaan 271

Troelstralaan 273

Troelstralaan 275
  Nieuw-West,‘t Terpje

Troelstralaan 277

 

Osdorperweg 185

Osdorperweg 187

Osdorperweg 189

Osdorperweg 191
  Oost, Amstelkwartier

Osdorperweg 193

 

Amstelbeststraat 12

Amstelbeststraat 10

Amstelbeststraat 8

 
Oost, IJburg Rieteiland oost

Helmgrasstraat 5

Larikslaan 45

 
Oost, Zeeburgereiland  

Kea Boumanstraat 150

Kea Boumanstraat 148

Kea Boumanstraat 144

Kea Boumanstraat 142

Kea Boumanstraat 140

Kea Boumanstraat 132

Kea Boumanstraat 130

Kea Boumanstraat 128

Kea Boumanstraat 120

Kea Boumanstraat 118

Kea Boumanstraat 116

Kea Boumanstraat 112

Kea Boumanstraat 104

Kea Boumanstraat 102

Kea Boumanstraat 98

Kea Boumanstraat 96

Kea Boumanstraat 92

Kea Boumanstraat 90

Kea Boumanstraat 88

Kea Boumanstraat 86

Kea Boumanstraat 84

Kea Boumanstraat 82

Kea Boumanstraat 70

Kea Boumanstraat 68

Kea Boumanstraat 64

Kea Boumanstraat 62

Kea Boumanstraat 60

Kea Boumanstraat 58

Kea Boumanstraat 56

Kea Boumanstraat 54

Kea Boumanstraat 52

Kea Boumanstraat 50

Kea Boumanstraat 48
  Noord, Buiksloterham

Kea Boumanstraat 42
 
Bosrankstraat 5

Bosrankstraat 9

Bosrankstraat 11

Bosrankstraat 19
 Zuidoost, Droomzone 
 
's Gravendijkdreef 13
 

 

 

  


Over deze site

Disclaimer