Naar Menu


TheoThijsenhuis en Kohnstammhuis

Opdrachtgever
Hogeschool van Amsterdam
Architect
TIB Architecten (casco),
OIII Architecten (interieur)
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Anouk Dekker,
Yves Sellam
Aannemer
Ballast Nedam
Adres
Wibautstraat 2
Programma
33.000 m2 bvo, onderwijsfunctie
Fotografie
Roos Aldershoff


Aan de Wibautstraat maken rijksmonument het Kohnstammhuis - het voormalige belastingkantoor uit 1958 van architect Friedhoff - en de aangrenzende vleugel, het TheoThijssenhuis, deel uit van de nieuwe Amstelcampus. In de gebouwen zijn de opleiding Onderwijs en Opvoeding, de Dienst Studentenzaken en het Centrum voor Nascholing Amsterdam ondergebracht. Daarnaast bieden de gebouwen plaats aan centrale functies, zoals een leercentrum, een mediatheek en een restaurant.

De gebouwen dienden geschikt te worden gemaakt voor intensief gebruik op de lange termijn. Door het interieur te voorzien van veel hoge en lichte ruimtes, kan het op relatief eenvoudige wijze mee veranderen met de dynamische onderwijswereld. Verplaatsbaar en inschuifbaar meubilair maakt de flexibiliteit letterlijk zichtbaar.

Op de begane grond liggen de collectieve voorzieningen, daarboven de onderwijsverdiepingen. De oorspronkelijke middengangen zijn daar voorzien van zwarte plafonds en herbergen aan weerszijden leerpleinen, flexibele onderwijs- en kantoorruimtes. De wisselende studentenaantallen en programmatische wijzigingen kunnen zo gemakkelijk door nieuwe indelingen worden opgevangen. De nieuwe onderwijsomgeving biedt zo overal ruimte voor ontmoeting en samenwerking.

  


Over deze site

Disclaimer