Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Piri Reïs

Opdrachtgever
Stadgenoot
Architect
Breitman - Breitman
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Marc Breitman
Aannemer
Kondor Wessels
Adres
Piri Reisplein 1-81, Piri Reisplein 1-81
Aantal woningen
111
Overig programma
parkeergarage, 2.500 m2 bedrijfsruimte


Piri Reïs op het voormalige RIVA-terrein is een klassiek vormgegeven appartementencomplex met koop- en huurappartementen van waaruit uitzicht is op de Kostverlorenvaart. De architectuur van het woongebouw refereert aan de vormgeving van de niet gebouwde Westermoskee die ook op het terrein zou komen te staan. Daarin namen Breitman - Breitman de ideeën van Sinan, de Ottomaanse bouwheer van moskeeën uit de vijftiende eeuw, als uitgangspunt voor het ontwerp.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan details in de gevels en in het metselwerk. Daarmee is getracht het complex zo harmonieus mogelijk aan te laten sluiten bij de omringende bebouwing in Amsterdamse Schoolstijl. De entrees naar de liften en de traphuizen zijn uitgevoerd met een klassieke lambrisering, decoratief tegelwerk, subtiele sierlijsten en gedetailleerde deuren. De met hout beklede galerijen zijn voorzien van sierlijke hekwerken.

Op de begane grond en in de monumentale hoge doorgang met sierlijke bogen naar de Witte de Withstraat toe, worden winkels en kantoren gerealiseerd. Ondergronds is er een parkeergarage met een parkeerlaag voor bewoners van Piri Reïs en een parkeerlaag die bestemd is voor vergunninghouders uit de buurt.

  


Over deze site

Disclaimer