Naar Menu


De Leeuw van Vlaanderen

Opdrachtgever
Far West
Architect
Heren 5 Architecten
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Dirk van Gestel,
Ed. Bijman,
Jan Klomp,
Klaas-Hein Veenhof,
Bas Liesker
Aannemer
Coen Hagedoorn Bouw
Adres
Leeuw van Vlaanderenstraat 2-120
Aantal woningen
114
Fotografie
Kees Hummel


Fin Won Kam Opp
SH 36 4 79
SH 36 5 91
OH 15 4 117
OH 21 6 136
OH 6 7 133
----------------------------
114 101

Het betreft de renovatie en nieuwbouw van een bestaand woongebouw van 72 woningen langs de snelweg A10 in de Westelijke Tuinsteden. Het woongebouw staat aan de Leeuw van Vlaanderenstraat en is gebouwd naar een ontwerp van architect J.P. Kloos uit 1958.
De bijzondere ligging, pal naast de snelweg en op nog geen drie meter achter de vangrail, maakt het woongebouw beeldbepalend voor de Kolenkitbuurt. Behalve als geluidsscherm, die de achterliggende Kolenkitbuurt moet afschermen van het snelweggeluid, fungeert het blok vanaf de snelweg ook als etalage van de stedelijke herstructurering.
Het gebouw is opgetopt met twee woonlagen en voorzien van een tweede geluidwerende gevel aan de snelweg. Tussen het bestaande complex en deze gevel vervangen korte liftontsloten galerijen de bestaande en verouderde portiekontsluiting. Herpositionering van de Leeuw vond plaats door de integratie van de aspecten van hergebruik, geluidswering en woonkwaliteit. In het royale betonskelet zijn bestaande woningplattegronden hergebruikt die, samen met het optoppen, een grotere diversiteit aan woningtypologie├źn hebben opgeleverd. Liften en galerijen verbeteren de kwaliteit van de collectieve ontsluitingsruimten en de kwaliteit van de woningen is verbeterd door de buitenruimten van de woningen te verplaatsen van de snelwegzijde naar de luwe straatzijde. Sociale controle en een verlevendigd straatbeeld -onmisbaar voor het succes van de stedelijke vernieuwing - zijn mogelijk doordat de gesloten en anonieme plint met bergingen is vervangen door woon-werkwoningen.

  


Over deze site

Disclaimer