Naar Menu


Haveneiland West Blok 23b1

Opdrachtgever
IJburgermaatschappij
Architect
Dick van Gameren Architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Dick van Gameren,
Paul Vlok
Aannemer
Moes Bouwbedrijf
Adres
IJburglaan 1279-1293, Kiekstraat 1-101
Aantal woningen
82
Overig programma
Bedrijfsruimten
Fotografie
Christian Richters


Fin Won Kam Opp
K 15 3 115
K 1 5 123
K 14 6 125
SH 22 3 91
SH 5 4 112
SH 8 5 95
SH 17 2 93
----------------------------
82 104

Het bouwblok, dat wordt doorsneden door een watergang, bestaat uit drie verschillende woongebouwen met elk een hybridische vorm. Elke hybride omvat hoogbouw met appartementen in acht lagen en laagbouw met woningen in drie lagen die naadloos in elkaar overgaan. Iedere hybride ontleent zijn karakteristieke vorm aan de beƫindiging van de hoogbouw. Het totaal van blok 23b1 omvat 26 laagbouwwoningen, 52 appartementen, bedrijfsruimte en een halfverdiepte parkeerkelder.
De exact voorgeschreven bouwenvelop in combinatie met de omvang van het programma maakt een dubbele bebouwing van het grondvlak noodzakelijk. Om dit mogelijk te maken is een binnenstraat uit de massa gesneden. Deze binnenstraat doorsnijdt het blok op verschillende manieren en leidt tot een verscheidenheid aan woningtypen en appartementen. In de laagbouw bevinden zich aan weerszijden van de binnenstraat twee rijen woningen die respectievelijk op de buiten- en de binnenzijde van het bouwblok zijn georiƫnteerd.
In de hoogbouw heeft de binnenstraat op verschillende niveaus een andere vorm. Zo is het op de begane grond een overdekte binnenstraat in twee en drie lagen die maisonnettes ontsluit, op de tweede tot en met de vijfde verdieping is het een corridor waaraan appartementen grenzen, en worden de woningen op de zesde verdieping weer door een open binnenstraat ontsloten: een dakstraat met daaraan vrijstaande en semi-vrijstaande huizen in twee lagen. Een dubbel trappensysteem verbindt alle lagen met elkaar.

  


Over deze site

Disclaimer