Naar Menu


Huis van Acht

Opdrachtgever
De Key
Architect
Maaskant en Van Velzen architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Madeleine Maaskant,
Victor van Velzen
Adres
1e Oosterparkstraat 73-91
Aantal woningen
8
Overig programma
bedrijfsunits
Fotografie
Roos Aldershoff


Fin Won Kam Opp
K 2 3 73
K 2 5 114
AMH 2 4 93
----------------------------
6 93

Huis van Acht is een invulling in een negentiende-eeuwse straatwand. Op de begane grond liggen twee bedrijfsruimten, daarboven acht woningen, ontsloten door een centraal trappenhuis met een lift. Boven de bedrijfsruimten liggen maisonnettes met een tuinkamer op de begane grond. De bovenste appartementen beschikken over dakterrassen en de tussenwoningen over balkons. De plattegronden van de ruime woningen - negen meter breed en twaalf meter diep - zijn georganiseerd rondom een centraal gelegen hal.

De gevel van de nieuwbouw vertoont kenmerken van de bestaande straatwand door het gebruik van baksteen, de strakke ritmering van de verticale raamopeningen, de toepassing van Franse balkons en door de accentuering van de dakkapellen.

De gevels van de bedrijfsruimten zijn geformaliseerd door het toepassen van witte betonnen kaders, waardoor grote etalageramen aan de straat zijn ontstaan. Deze kaders komen terug in de raamlijsten van de woningen en de dakkapellen.

De raamopeningen van de woningen bestaan uit een bovenraam dat ver naar achter ligt, en een ingekaderd onderraam dat naar voren is geplaatst. Zo ontstaan vitrines voor de bewoners.

De entreehal en het daaraan verbonden trappenhuis zijn in kleur uitgevoerd om de overgang van de straat naar de woning te verbijzonderen

  


Over deze site

Disclaimer