Naar Menu


Klaver 4

Opdrachtgever
Ymere
Architect
KOW Herstructurering
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Remko Veenstra, Erna Stoetzer
Aannemer
Schaap Bouw
Adres
Commelinstraat 218-244, Dapperstraat 34A-38, Wagenaarstraat 159-209
Aantal woningen
45
Overig programma
6 bedrijven


Fin Won Kam Opp
SH 11 3 63
K 7 4 126
K 7 5 116
K 4 1 57
K 16 3 63
----------------------------
45 81

In de Amsterdamse Dapperbuurt heeft de stadsvernieuwing van de jaren tachtig het karakter van de wijk zichtbaar veranderd. Om te voorkomen dat het architectonische karakter nog verder aangetast zou worden, besloot het Stadsdeel verdere sloop te verbieden.

Voor achttien bouwkundig en woontechnisch slechte panden op de hoek van de Commelinstraat, de Dapperstraat en de Wagenaarstraat, betekende dit nogal wat. In plaats van budgettechnisch aantrekkelijker nieuwbouw, zijn de panden grondig gerenoveerd en herontwikkeld.

Zo is bij alle blokken de fundering volledig vervangen en zijn drie blokken voorzien van nieuwe achtergevels. De monumentale voorgevels zijn hersteld. Deze restauratieve aanpak is tot in de details doorgevoerd: van snijvoeg tot de moderne variant van het schuifraam, van natuurstenen ornamenten tot geglazuurd metselwerk en gebogen beglazing. Achter de gevels bevinden zich 45 geheel nieuwe woningen en zes kleinschalige bedrijfsruimten.

Het project is op basis van de oorspronkelijke bouwseries opgedeeld in een zestal ‘Klaverbladen’. In Klaver 1 tot en met 4 zijn 34 koopwoningen (appartementen en maisonnettes) gerealiseerd. In Klaver 5 en 6 liggen 11 huurwoningen en 8 huurwoningen voor mindervaliden en ouderen die ontsloten worden door een nieuw trappenhuis met lift.

  


Over deze site

Disclaimer