Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Haveneiland West Blok 19 - de Architekten Cie.

Opdrachtgever
IJburgermaatschappij
Architect
de Architekten Cie.
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Frits van Dongen
Aannemer
Moes Bouwbedrijf
Adres
Paul Schuitemahof 1-43
Aantal woningen
22
Fotografie
Allard van der Hoek


Fin Won Kam Opp
K 4 5 163
K 18 6 190
----------------------------
22 185

Blok 19 ligt midden op Haveneiland-West. Aan de noordzijde wordt het begrensd door een 35 meter brede gracht, aan de zuidzijde door een park. De 22 grachtenwoningen staan in een vier korte stroken langs de gracht, met de noordgevel in het water. De zuidgevel met entree ligt aan een intieme binnenstraat. Op twee plaatsen onderbreekt een plein met kade de blokken en openen ze naar het water toe.

Uitgangspunt bij het ontwerp was een eigentijdse variant op de grachtenwoning, refererend aan de binnenstad. De woningen zijn alzijdig ontworpen, maar ogen statiger naar de gracht en vriendelijker naar de binnenstraat toe. De hoekwoningen en de lagere tussenwoningen doorbreken de strakke de vormgeving. De afwezigheid van een tuin wordt ruimschoots gecompenseerd door het dakterras op het zuiden.
De grote ramen maken de woning licht en ruimtelijk. De benedenetage heeft extra hoogte en ook het trappenhuis is ruim opgezet. Vier openslaande deuren op de benedenverdieping versterken de relatie met de gracht. Het gevelgrid en de ruime vertrekken bieden veel flexibiliteit bij de indeling. Zo kan de keuken op diverse plaatsen in het huis worden geplaatst. De gracht- en terraskamer kunnen als werkruimte, atelier, salon of keuken worden gebruikt. De daarbij komende mogelijkheid tot splitsing of aanpassing tot kangoeroewoning geven de woningen een hoge mate van duurzaamheid.

  


Over deze site

Disclaimer