Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Chicago

Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Nieuw Amerika
Architect
Rapp+Rapp
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Christian Rapp, Birgit Rapp, Karlijn van der Graaf
Aannemer
Bouwbedrijf Midreth
Adres
Waagdragerhof 2-198
Aantal woningen
93
Overig programma
bedrijfsruimten
Fotografie
Kim Zwarts


Fin Won Kam Opp
OH 16 2 102
OH 42 3 94
OH 8 4 135
SH 9 3 78
SH 18 4 91
----------------------------
93 97

Het gebouw Chicago maakt samen met de eerder opgeleverde gebouwen Detroit en Boston onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan Nieuw Amerika, dat eveneens door Rapp+Rapp is ontworpen. De bouwlocatie bevindt zich langs een van de belangrijkste toegangswegen van het centrum en heeft een zeer beperkte omvang. De compacte bouwwijze is een direct gevolg van het door de gemeente Amsterdam geformuleerde stedenbouwkundig programma van eisen. Hierbij moest een uitzonderlijk hoge bebouwingsdichtheid in balans worden gebracht met bezonning, daglichttoetreding en uitzicht op het IJ enerzijds en de beperkingen vanuit de beschikbare footprint en het in gebruik zijnde naastgelegen Pakhuis Wilhelmina anderzijds.

Het bijzondere van Chicago is dat het vrij uitkraagt over het bestaande Pakhuis Wilhelmina. Vanaf de zesde verdieping steekt de nieuwbouw over de oudbouw heen, zonder dat de twee gebouwen met elkaar in aanraking komen. De inhoudelijke en (uitvoerings)technische afstemming vereisten nauwe samenwerking met opdrachtgever, gemeente, adviseurs en gebruikers. Na aanvankelijk verzet van de huurders van het Pakhuis en een tijdelijke bouwstop, waarin de veiligheidsaspecten opnieuw tegen het licht werden gehouden, zijn partijen uiteindelijk tot overeenstemming gekomen.

Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich bedrijfsruimten. Op de derde tot en met de tiende verdieping zijn sociale en markthuurwoningen gerealiseerd. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage.

  


Over deze site

Disclaimer