Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Vrijburcht

Opdrachtgever
Stichting Vrijburcht
Architect
CASA architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Hein de Haan
Aannemer
BK Bouw
Adres
Pedro de Medinalaan 126-200, Duarte Pachecostraat 2-10, Jan Olphert Vaillantlaan 105-159
Aantal woningen
56
Overig programma
kinderopvang, theater, gemeenschappelijke woning, café-restaurant, bedrijven en ateliers
Fotografie
CASA architecten


Fin Won Kam Opp
SH 7 1 49
K 39 3 98
K 10 3 98
----------------------------
56 92

Vrijburcht vormt een levendig dorp op het Steigereiland in de Vinex-wijk IJburg door het brede scala aan functies: werken aan huis, aparte bedrijfsruimten, kinderopvang, een café-restaurant, een woongroep voor jonge mensen met een verstandelijke handicap en gemeenschappelijke ruimten zoals een logeerwoning, een theater, een kas en een zandbakkamer.

Vrijburcht is tot stand gekomen met collectief particulier opdrachtgeverschap. De deelnemers konden vanaf het begin maximale invloed op hun woning en woonomgeving uitoefenen. De bewoners hebben elkaar hierdoor al in een vroeg stadium leren kennen, zodat er een hechte gemeenschap is ontstaan. Uit hun midden kozen de deelnemers een bestuur dat als formele opdrachtgever optrad. Het ontwikkelrisico werd beperkt door een vangnetconstructie met Woonstichting De Key die eventueel niet-verkochte woningen zou verhuren. De Key trad ook op als opdrachtgever voor de kinderopvang en de zorgwoongroep.

Door de hoge woningdichtheid en het werken zonder ontwikkelaar bleek een woning naar eigen wens met gemeenschappelijke voorzieningen haalbaar en betaalbaar, zelfs in het AMH-segment.
Er is veel aandacht besteed aan energiebesparing. Door het toepassen van stadsverwarming, lage temperatuurvloerverwarming en gebalanceerde ventilatie is een zeer lage EPC-waarde gerealiseerd.

  


Over deze site

Disclaimer