Naar Menu

Home2021-2022Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Doede Jaarsma

Spaarndammerhart in West wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022

Dit jaar werd de Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor de vijftiende keer uitgereikt. Een lustrumeditie met een bijzondere winnaar. Het was namelijk de tweede keer dat de winnaar van de Zuiderkerkprijs (vakjury) ook de Amsterdamse Nieuwbouwprijs (publieksprijs) won. Wethouder Reinier van Dantzig en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland reikten de prijs uit aan Heijmans (bouw en ontwikkeling), Korth Tielens Architecten, Marcel Lok_Architect en de bewoners. Dat gebeurde op de Dag van de Bouw, 17 juni 2022.

 

 

Moderne vertaling van stijl Amsterdamse School

Spaarndammerhart ligt aan twee kanten van de Krommeniestraat in de Spaarndammerbuurt. Het project bestaat uit 80 woningen, waarvan 36 koopwoningen, 20 vrije sector huurwoningen en 24 sociale huurwoningen. Kenmerkend voor het project is de groene hof met grote toegangspoorten, die zijn voorzien van kunstwerken van Martijn Sandberg. De poorten zijn een moderne vertaling van de stijl van de Amsterdamse School.

 

Terugkijken op 15 edities Amsterdamse Nieuwbouwprijs

De uitreiking van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs heeft in de afgelopen 15 jaar in alle wijken van de stad plaatsgevonden. Van Zuidoost tot Noord en van Oost tot Nieuw-West. De diversiteit in de winnende projecten is dan ook heel groot. Toch is er na 15 edities een duidelijke lijn te vinden in wat Amsterdammers belangrijk vinden aan nieuwbouw. Winnende projecten scoren vaak goed op drie aspecten: betaalbaarheid (huur en/of koop), sympathieke architectuur en een gezamenlijke groene ruimte. Heeft een project ook nog kenmerken van typische Amsterdamse architectuurstijlen (negentiende-eeuwse gordel, Amsterdamse School), dan weet je zeker dat het de harten steelt. Kijk maar naar Spaarndammerhart, echter zonder dat dit project echt historiserend is te noemen.

 

Katzwijm

Tot een paar jaar geleden deden voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs alle projecten mee met minimaal vier woningen die in Gebouwd in Amsterdam waren opgenomen. Ook renovatieprojecten, waarvan dan wel de plattegronden of functie structureel waren gewijzigd. Dat doen we nu niet meer. Want zodra er een project met Amsterdamse architectuur tussen zat, viel standaard een kwart van de stemmers in katzwijm voor dat project. Alle nieuwbouwpareltjes ten spijt.

 

Kritische blik op nieuwbouw

Opvallend dit jaar was het tegenvallende aantal stemmers. Er wordt duidelijk kritischer gekeken naar nieuwbouw in de stad. Tijdens de publiciteitscampagne gaven heel wat Amsterdammers hun onge27 zouten mening: koopwoningen zijn onbetaalbaar, sociale huurwoningen zijn onbereikbaar door de wachttijd, en nieuwbouwprojecten zijn ‘allemaal blokkendozen’. Amsterdammers maken zich duidelijk meer zorgen over wonen in de stad dan in voorgaande jaren.

 

Het beste van 15 jaar bouwen in Amsterdam

Omdat het de 15de editie was, werd dit jaar iets extra’s gedaan; er werd een oeuvreprijs uitgereikt. De 14 winnaars van de vorige edities maakten kans op de prijs voor het beste project van de afgelopen 15 jaar. Renovatieproject Het Schip ging met die eer strijken. Een gebouw in de stijl van, jawel, de Amsterdamse School. Na het bovenstaande gelezen te hebben, was dat geen verrassing.

 

 

Meer informatie over de Amsterdamse Nieuwbouwprijs (inclusief filmpjes van AT5) staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs.

  


Over deze site

Disclaimer