Naar Menu


Amsterdam University College

Opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam
Architect
Mecanoo architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Francine Houben,
Ellen van der Wal
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Adres
Science Park 113
Programma
5.800 m2 bvo, klaslokalen, bibliotheek, restaurant, woonkamer, projectkamers, vergaderzalen, werkplekken
Fotografie
Christian Richters


Het Amsterdam University College (AUC) ligt op Science Park tussen vooraanstaande onderwijsinstellingen en onderzoekscentra uit de b├Ętawetenschappen.

Het nieuwe gebouw is voorzien van een grote zolder waar onder de geknikte daken rustige studieplekken en de bibliotheek liggen. De vides, verbonden door een monumentale trap, vormen het hart van de faculteit en maken contact tussen de gebruikers op de verschillende verdiepingen mogelijk. Rondom de vides liggen de plekken waar studenten samenkomen om te leren, te debatteren, samen te werken en te ontspannen. Het restaurant, de common room en de studiezaal hebben dubbelhoge puien, waardoor er optimaal contact is met de omgeving. Door de gevels, die gelijkwaardig aan elkaar zijn, te bekleden met cortenstaal krijgt het gebouw een warme uitstraling.

Het AUC is een energiezuinig en duurzaam gebouw. De compacte gebouwmassa zorgt voor een optimale verhouding tussen gevel- en vloeroppervlak, wat energieverlies tot een minimum beperkt. Daklicht dringt tot diep in het gebouw door via daglichtkoepels op de noordzijde van de dakvlakken. De sedumdakbedekking zorgt voor isolatie en waterberging. Het AUC maakt gebruik van warmte-koude opslag en betonkernactivering. Akoestisch is het gebouw aangenaam door de houten wanden.

  


Over deze site

Disclaimer