Naar Menu


Oostzanerdijk 87-95

Opdrachtgever
SKA Bouwontwikkeling
Architect
CASA architecten
Stadsdeel
Noord
Projectarchitect(en)
Koen Crabbendam
Aannemer
Bouwmaatschappij Visser & Mol
Adres
Oostzanerdijk 87-95
Aantal woningen
5


Fin Won Kam Opp
K 5 4 139
----------------------------
5 139

Op een jarenlang braakliggend terrein zijn vijf eengezinsdijkwoningen gebouwd. De woningen versterken het karakter van de Oostzanerdijk als zelfstandig stedenbouwkundig element, los van Tuindorp Oostzaan.
De architectuur maakt gebruik van de traditionele elementen langs de Oostzanerdijk. De kaprichting en -vorm sluiten aan op de enige jaren geleden gerenoveerde noodwoningen uit 1928 en de nieuwbouw aan de overzijde van de dijk. De opbouw van het volume uit een ondiepe stenen woning met zadeldak waartegen aan de achterzijde een houten aanbouw met lessenaarsdak is geplaatst, is ontleend aan de bouwhistorie van de van de omringende panden.
Een openbare trap aan de westzijde zorgt voor een korte wandelroute voor de dijkbewoners naar de centraal in tuindorp Oostzaan gelegen winkels. Door het grote hoogteverschil tussen de voordeur en tuin, en door de wens het bouwvolume te beperken, kregen de woningen een split-level doorsnede. De eetkeuken ligt aan de dijkzijde maar heeft hierdoor zicht op de achtertuin. De bewoners parkeren aan de onderzijde van de dijk op eigen terrein. Hierdoor komt er niet meer verkeer op dit smalle doodlopende gedeelte van de Oostzanerdijk. Alle kopers komen uit stadsdeel Noord, waarmee het project een bijdrage levert aan de doorstroming in dit stadsdeel.

  


Over deze site

Disclaimer