Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Oosterdokseiland - Maccreanor Lavington

Opdrachtgever
MAB
Architect
Maccreanor Lavington Architects
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Jan van Spanje
Aannemer
Smit's Bouwbedrijf
Adres
Oosterdokskade 65, Harry Banninkstraat 1-129
Aantal woningen
55
Overig programma
commerciƫle ruimte
Fotografie
Joost Kok


Fin Won Kam Opp
OH 1 3 204
OH 3 2 146
OH 1 4 150
K 1 6 231
K 18 4 129
SH 8 2 84
SH 24 2 68
K 1 4 113
----------------------------
57 101

Het stedenbouwkundig plan voor het Oosterdokseiland wordt gekenmerkt door een serie van dertig tot vijftig meter hoge bouwblokken die van elkaar worden gescheiden door vijf tot achter meter smalle straatjes. Het appartementengebouw ontworpen door Maccreanor Lavington telt twaalf verdiepingen op een verdiepte parkeergarage.

Het souterrain herbergt een supermarkt als onderdeel van een grote foodcourt die tevens op de begane grond en de mezzanine ligt, in de plint van het gebouw. Via trappen, vides en daklichten vormt de ruimte een dynamisch geheel dat ook uitstraalt richting de kade en de aangrenzende straatjes. De zuidkant van het blok biedt ruimte aan twintig koopappartementen, twee per verdieping; daarachter worden dertig oost-westgeoriƫnteerde sociale huurappartementen ontsloten door galerijen. In het daklandschap liggen nog eens vijf maisonnettes in de vrije huur sector.

De rondom doorlopende vloerranden ordenen de gevel en manifesteren zich soms als terrassen en balkons en dan weer als galerijen. Vanuit de koopappartementen bieden de terugliggende verdiepingshoge glazen puien uitzicht op het historische centrum van Amsterdam. Het gevelbeeld wordt verder bepaald door zonwerende panelen en gedecoreerde betonnen panelen in de zijgevels waarop de direct aangrenzende woningen uitkijken.

  


Over deze site

Disclaimer