Naar Menu


Kinderdagverblijf Johanna Margaretha

Opdrachtgever
Stadsherstel
Architect
Elffers Van der Veen architecten
Stadsdeel
Noord
Projectarchitect(en)
Saskia van der Veen,
Karin Elffers
Aannemer
J. C. Nieuwenhuizen
Adres
Wingerdweg 98


Het kinderdagverblijf aan de Wingerdweg werd in 1928 gebouwd als een van de eerste ‘kleinekinderbewaarplaatsen’ in Amsterdam. Het werd ontworpen naar indertijd vooruitstrevende inzichten over gezondheid van kinderen, gebaseerd op rust, reinheid en regelmaat. Op de bovenverdieping woonden de directrice en het personeel. Het pand omvatte naast lokalen ook uitgebreide badruimten, een ruimte om borstvoeding te geven, een aparte melkkeuken en een wasserij met droogplaats.

In 2010 werd het pand gemeentelijk monument en werd het aangekocht door Stadsherstel. Binnen de traditionele gevels werd opnieuw een kinderdagverblijf gerealiseerd, passend bij de nieuwste pedagogische inzichten en technische eisen. Een van de belangrijkste ingrepen was het openbreken van het gesloten karakter van het gebouw. Zo zijn zichtlijnen gecreëerd, waardoor alle ruimten direct in contact staan met het aangrenzende Florapark. In de besloten patio met de deels overdekte speelruimte zijn glasdeuren gemaakt naar het achtergelegen speelterrein.

De monumentale elementen in het exterieur en interieur zijn behouden gebleven. Het kleurgebruik en de gietvloer met bloemmotief verzachten het strenge karakter van de verkeersruimten met de bestaande okergele en zwarte tegels. In twee groepsruimten op de verdieping is de kapvorm zichtbaar gemaakt. Door de grotere hoogte ontstond er ruimte voor het plaatsen van een speelobject.

  


Over deze site

Disclaimer