Naar Menu


Brede basisschool De Kleine Kapitein

Opdrachtgever
Projectbureau Zuidelijke IJ-oevers
Architect
NAT Architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Daniël Aw,
Frank van Manen,
Vincent van der Klei,
Metin van Zijl
Aannemer
Verlaat Uden
Adres
Tosaristraat 30a
Programma
3.400 m2 bvo, o.a. basisschool, crèche, NSO, gymzaal, bibliotheek
Fotografie
Peter Cuypers


Op de Kop Java-eiland is aan het IJ een tijdelijk schoolgebouw gerealiseerd. Het is modulair opgebouwd met een IFD-Bouwsysteem (Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen), zodat het indien nodig eenvoudig op andere plaatsen kan worden gebruikt. Door deze methode kan er bijna twee keer zo snel worden gebouwd als bij traditionele bouwmethoden.

Het schoolgebouw huisvest de Openbare Daltonschool De Kleine Kapitein, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gymzaal. Het gebouw bestaat uit een glazen plint met daarop een dichte doos van twee verdiepingen. De open plint van het gebouw geeft zicht op de achterliggende, meer vrijetijdsgerichte en creatieve activiteiten, zoals een kookcentrum, een speelzaal en een aula. Het contact met de straat en de openbare ruimte is daardoor levendig.

De zuidgevel van het gebouw is iets naar binnen geknikt, waardoor er een duidelijke entree ontstaat. De gevel is voorzien van een halftransparante beplating met een parelmoer glans. Door de schijnbaar willekeurige vierkante verspringende ramen en de verandering van licht, krijgt de gevel steeds een ander aanblik.

  


Over deze site

Disclaimer