Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Ysbreeker

Opdrachtgever
Wolff Beheer
Architect
&PRAST&HOOFT
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Herman Prast,
Ronald Hooft,
Egbert de Warle,
Thomas Galesloot,
Lisanne Hoek
Aannemer
Appelman
Adres
Weesperzijde 23
Programma
800 m2 bvo, café-restaurant


Het eerste restaurant De Ysbreeker aan de Weesperzijde dateert van 1702. Het huidige pand uit 1885 had de laatste veertig jaar een culturele functie. Na verhuizing ervan naar het Muziekgebouw aan het IJ bleef een klein café met een groot terras en ongebruikte zalen over.

Na een verbouwing van drie maanden is De Ysbreeker nu verdeeld in zes zones met een eigen sfeer en materialisatie. De zones worden begrensd door de originele constructieve wanden van voorhuis, achterhuis en koetshuis. De eerste zone is vanwege de monumentale kwaliteit op een nieuw tochtportaal na niet veranderd. Daarachter volgen zones met leestafel en koffiehoek, bar, ‘wijnkelder’, biljart (begin twintigste eeuw was het een gerenommeerde biljartzaal) en uiteindelijk een wintertuin. Alle dienende ruimten - keuken, toiletten en opslag - zijn in de naastgelegen panden geplaatst, zodat het bezoekersgedeelte een ononderbroken geheel vormt, waar men via openingen in de dwarswanden, die alle met hetzelfde pandomo-stucwerk zijn afgewerkt, van voor naar achter kan kijken. De ruimte is 500m2 groot, maar door de zonering zijn intieme plekken ontstaan.

Voor de afwerking zijn veel hergebruikte materialen toegepast, deels uit het pand zelf. Hierdoor ontstaat het door de opdrachtgever gewenste gevoel, dat het restaurant al decennia bestaat.

  


Over deze site

Disclaimer