Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Haveneiland West Blok 23b2

Opdrachtgever
IJburgermaatschappij
Architect
VMX Architects
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Don Murphy
Aannemer
Moes Bouwbedrijf
Adres
Kiekstraat 103-109, Cor van Weelehof 1-23, Maria Austriastraat 552-638
Aantal woningen
60
Fotografie
Christian Richters


Fin Won Kam Opp
K 16 3 108
K 8 5 140
K 12 4 115
AMH 8 4 102
AMH 16 3 91
----------------------------
60 108

Uitgangspunt voor het ontwerp van zestig koopwoningen was de overtuiging van VMX Architects dat mensen naar IJburg -suburbia- trekken om een eigen woning, tuin en parkeerplaats te hebben.
De eengezinswoningen hebben een dubbele oriëntatie naar zowel de buitenruimte van de straat als naar het binnenhof van het blok, waar ze over een kleine tuin beschikken. De begane grond van de woningen met twee voordeuren is te gebruiken als een keuken met eetkamer of als werk-praktijkruimte. Dit is mogelijk doordat de keuken ook op de eerste verdieping kan worden geplaatst. Parkeerplaatsen voor de woningen bevinden zich op maaiveldniveau in de toren.
Vanaf de eerste tot en met de zesde verdieping van de toren zijn steeds vier appartementen per vloer gegroepeerd die altijd op twee van de vier buitenzijden van de toren zijn georiënteerd. Loggia’s aan de oost- of westzijde van de toren bieden een privé-buitenruimte. Op de bovenste twee lagen bevinden zich acht dure appartementen met een dakterras met ‘tuinkamer’.
Parkeren voor de eigen deur is voor bijna alle appartementen mogelijk door een autolift die tot de zesde verdieping reikt. Bijkomend voordeel naast de mogelijkheid van het parkeren voor de deur van de appartementen, is dat de tuinen van de binnenhof ‘echte’ tuinen kunnen zijn en niet het dak vormen van een garage.
Door de materialisering en de afmetingen van de gevelopeningen is er een eenheid gecreëerd tussen de toren en de eengezinswoningen. Alle dichte delen zijn in donkerbruine baksteen uitgevoerd. De ramen met aluminium kozijnen liggen in het vlak van deze bakstenen gevel. Ter plaatse van de verschillende woonkamers zijn de ramen verdiepingshoog en bestaan ze uit een combinatie van transparant en helder bruin glas.

  


Over deze site

Disclaimer