Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Design 020

Opdrachtgever
Rolf & Olivier Smitshuizen
Architect
Cees Nagelkerke architecture
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Fernando Alonso Vásquez,
Cees Nagelkerke
Aannemer
Hercuton
Adres
Pedro de Medinalaan 89-91
Programma
woonwinkel
Fotografie
Romain d'Ansembourg


Toen de eigenaren van Wonen 2000/De Kasstoor het uiterste puntje van het Steigereiland zagen, was het meteen duidelijk: hier moest hun nieuwe woonwinkel komen. In hun droom was het een winkel waar je moeiteloos doorheen zou kunnen dwalen, waar je je geen moment zou gaan vervelen en waar je inspiratie op zou kunnen doen.

Op de langgerekte kavel ontstond een ontwerp voor een vrijwel transparant gebouw van licht beton en glas. Hoewel er gebruik is gemaakt van een standaard industrieel bouwsysteem, werd het gecompliceerder doordat gekozen werd voor het haaks op de gevel plaatsen van de hoofdrichting van de constructie richting waterzijde. Hierdoor ontstonden asymmetrische vervormingen in de kolommen aan de kopgevels en aan de straatgevel.

De open plattegrondstructuur heeft vides zowel aan de vloerranden als in de centrumzone die de vloeren van dak tot begane grond doorsnijden. Twee strategische gelegen stijgpunten verbinden de drie verdiepingen. De route eindigt bij een dakterras met uitzicht op Amsterdam. De ruimte wordt ruim voorzien van daglicht via lichtkoepels en ramen dat via de vides tot in het centrum van het gebouw doordringt. Door de veranderende lichtinval is de betontint van de vloeren, de wanden, de kolommen, de liggers en de plafonds continu anders.

  


Over deze site

Disclaimer