Naar Menu


Haveneiland Oost blok 65b

Opdrachtgever
Amvest Woningen NOVA
Architect
Moriko Kira Architect
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Jasper Grool
Adres
Jan Vrijmanstraat 323-377
Aantal woningen
26
Overig programma
algeme ruimte, voorzieningen
Fotografie
Jeroen Musch


Fin Won Kam Opp
SH 3 2 81
K 3 3 110
SH 3 3 111
K 3 4 142
K 3 4 120
K 3 4 139
SH 3 4 141
SH 3 4 235
----------------------------
30 131

Blok 65b moest volgens de architect als het ware een bergdorp aan het water worden en eenzelfde ontspannen gevoel van vrijheid en ruimten in zich dragen, terwijl alle stedelijke gemakken in de buurt zijn.

Het ensemble ligt op de plek waar de stadsgracht uitkomt op het IJmeer. De uitzonderlijke kwaliteit van de locatie diende zoveel overeen te stemmen met de kwaliteit van de woningen. Het ontwerp is een spel van lange lijnen, staande raampartijen en verspringende volumes rond de binnentuin. Het woongebouw wijkt hiermee af van de gesloten bouwblokken waarmee de Haveneilanden grotendeels zijn ingevuld.

De woningen in dit woongebouw hebben een bijzondere kwaliteit door zoveel mogelijk verbindingen met buiten te leggen. Terwijl appartement doorgaans op twee richtingen zijn georiënteerd - je woont tussen twee muren – hebben de appartementen in dit gebouw minimaal aan drie zijden ramen. Dat werd mogelijk doordat het blok is opgebouwd uit kleine losstaande gebouwen. De dekken en de binnentuin vormen daardoor ook niet simpelweg de achterkant van de woning. Vanaf de dekken zijn op diverse plekken het IJmeer, het Amsterdam-Rijnkanaal, de binnentuin of de straat zichtbaar.

  


Over deze site

Disclaimer