Naar Menu


De Loswal

Opdrachtgever
De Alliantie Projectontwikkeling
Architect
UN Studio
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Ben van Berkel,
Harm Wassink,
Boudewijn Rosman,
Ron Roos,
Arjan van der Bier
Aannemer
Bouwbedrijf De Nijs
Adres
Th.K. van Lohuizenlaan 202-250, Zeeburgerdijk 379-389
Aantal woningen
42
Overig programma
Bedrijfsruimte


Fin Won Kam Opp
K 2 2 63
K 22 3 90
K 2 4 162
OH 16 4 98
----------------------------
42 95

Aan het einde van de Zeeburgerdijk waar vroeger een Loswal aan het lozingskanaal was gesitueerd staat nu een appartementengebouw van glas en beton. Op de begane grond bevinden zich naast de entreehal, vijf bedrijfsruimten en een transparant bergingenblok. Onder het gehele gebouw is een parkeergarage gesitueerd met 42 parkeerplaatsen.
In het stedenbouwkundige plan werd het gebouw gezien als onderdeel van een nieuw te ontwerpen toegangspoort naar het achterliggende gebied en diende daarom in samenhang met de nieuwbouw aan de andere zijde van de brug ontworpen te worden. Het gebouw heeft een opbouw waarbij een toren van acht lagen naast het bruggenhoofd is verbonden met een laagbouw van vier lagen langs de Zeeburgerdijk. In de toren bevinden zich per laag twee of vier appartementen gekoppeld aan een centraal trappenhuis met lift. De laagbouw bestaat uit maisonnettes ontsloten door een binnencorridor die op de derde laag is gekoppeld aan het trappenhuis.
De smalle en diepe woningen in de laagbouw op de zuid- en noordgevel zijn volledig van glas. Verdiepingshoge aluminium schuifpuien laten daglicht en lucht diep binnendringen. De loggia's op de zuidgevel van de laagbouw dienen als verglaasde buitenruimte en kunnen worden afgesloten voor meer rust en privacy. De kopse gevels van het gebouw zijn bekleed met matglas en benadrukken zo het alzijdige karakter van het gebouw. De verschillende woonlagen worden gescheiden door prefab betonranden die ter plaatse van de toren uitkragen tot balkondiepte. De zo ontstane vleugels benadrukken het verticale karakter van de hoogbouw.

  


Over deze site

Disclaimer