Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Solid 18

Opdrachtgever
De Key
Architect
Claus en Kaan Architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Jaap Gräber
Adres
Diemerparklaan 27-83, Erich Salomonstraat 92-192, Maria Austriastraat 35-121, Ed Pelsterpark 4-14
Aantal woningen
84
Overig programma
Centrum voor Vrije tijd, bedrijfsruimten


Fin Won Kam Opp
OH 2 3 89
OH 2 3 89
----------------------------
18 91

In het stedenbouwkundig plan voor Haveneiland West op IJburg is ruimte gelaten voor zogenaamde ‘solids’: gebouwen uit één stuk met een hoge mate van flexibiliteit door de grote overspanningen en vrij indeelbare verdiepingsvloeren. De solids nemen centrale posities in de wijk in door hun verschijning en doordat ze stedelijke functies herbergen, zoals bedrijvigheid, voorzieningen en wonen.

Solid 18 staat aan het Ed Pelsterpark in het hart van het Haveneiland. In het gebouw zijn in de huidige opzet respectievelijk recreatie, kantoren en woningen verticaal gestapeld. Door de royale verdiepingshoogtes leent de structuur zich echter voor een veelheid aan ruimtelijke invullingen.

In de plint is het Centrum voor Vrije Tijd gelegen, dat één dominant en specifiek programmaonderdeel kent, namelijk een grote gymzaal voor de verschillende scholen op IJburg. De enorme gymzaal is in het hart van het gebouw gesitueerd, waardoor het minst flexibele onderdeel van Solid 18 is verborgen.

De flexibiliteit van het casco is afleesbaar in de gevel. Het beeldbepalende onregelmatige metselwerk geeft het gebouw een uitgesproken eigen karakter en een sterke, afwijkende identiteit. Hiermee vormt Solid 18 een onderscheidend gebouw in zijn omgeving, zoals beoogd in het stedenbouwkundig ontwerp.

  


Over deze site

Disclaimer