Naar Menu


Berlageblokken

Opdrachtgever
Ymere
Architect
Architectenbureau Hoogeveen
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Arjen Hoogeveen,
Erik Grootveld
Aannemer
Slokker Bouwgroep
Adres
Javaplein 20-38, Benkoelenstraat 1-12, Balistraat 129-141, Javastraat 128, 130, Langkatstraat 1-12
Aantal woningen
232


Fin Won Kam Opp
SH 43 2 41
K 63 2 41
OH 126 1 14
----------------------------
232 26

In het hart van de Indische Buurt in Amsterdam Oost zijn in 1915 door architect Berlage drie woonblokken met in totaal 169 woningen ontworpen. In de volksmond werden de gebouwen het ‘Fort van Chakot’ genoemd. Ze zijn met de bescheiden karakteristieke architectuur van Berlage beeldbepalend in de buurt.
Het complex is een rijksmonument en door Ymere en het stadsdeel uitgekozen als startpunt voor de revitalisering van de buurt. Architectenbureau Hoogeveen heeft achtereenvolgens drie bestemmingen onderzocht. Restauratie in combinatie met nieuwbouw van een woongebouw met supermarkt; restauratie met herbestemming tot hotel; restauratie tot jongerenwoningen. De laatste optie is onder de naam MyPlace gerealiseerd. Het complex bevat een blok met 43 geluidgeïsoleerde huurwoningen voor conservatoriumstudenten, een blok met 63 casco koopwoningen in de laagste koopsector en een blok met 126 studentenkamers, onderverdeeld in vier kamers per unit met een gemeenschappelijk keuken.
In nauw overleg met Monumentenzorg is bij het gevelontwerp de originele kleurstelling van Berlage teruggebracht. Deze werd ontdekt onder de later aangebrachte verflagen van de trappenhuiskozijnen: mosterdgeel voor de kozijnen en donkergroen voor de draaiende delen. De regelmatige ontsluitingstructuur werd niet aangetast.
Met de bescheiden terughoudende aanpak heeft het gebouw haar kracht teruggewonnen en is het in combinatie met de dynamische bewoners een vitaal en duurzaam hart van de buurt geworden.

  


Over deze site

Disclaimer