Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Qubic

Opdrachtgever
Woonstichting De Key,
De Key
Architect
HVDN Architecten
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Albert Herder,
Vincent van der Klei,
Stijn de Jongh,
Menno Veldman,
Nils van Ipenburg
Aannemer
Ursem Bouwgroep
Adres
Stavangerweg 50-877, Gevleweg 20-91
Aantal woningen
787
Overig programma
Horecavoorziening
Fotografie
Luuk Kramer


Fin Won Kam Opp
OH 715 1 24
OH 72 3 65
----------------------------
787 28

Het bouwen van een tijdelijk studentendorp met een permanente uitstraling lag niet direct voor de hand op deze locatie in het Houthavengebied in Amsterdam. Dit gebied was tot voor kort een open, ongedefinieerde ruimte met losliggende industriegebouwen. Door de bouw van de tijdelijke studentenwoningen is het veranderd in een levendige plek, een ‘place to be’ voor de stad. De containers (IFD-Boxen) zijn gevat in een ruimtelijk prefabelement. Dit heeft meerdere functies: het maakt de units duurzamer, er ontstaan veranda’s en het draagt bij aan de permanente uitstraling.
Met behulp van een onder- en een bovenplaat wordt een stevige structuur neergezet. De onderplaat steekt uit ten opzichte van de woningen. Zo ontstaat de veranda die praktisch is en bijdraagt aan de sfeer.
De gevel bestaat uit plastisch vormgegeven kunststof panelen met een wisselende raamverdeling; gekleurde platen van plexiglas zorgen voor levendige accenten. De middengang krijgt lucht en licht door op een aantal plaatsen een unit weg te laten. Het tijdelijke complex heeft een warme, informele en permanente uitstraling en een sterke architectonische vorm.
Om een dorp te creëren in dit open gebied zijn de woningen gegroepeerd rond drie binnenhoven die een ontmoetingsplek zijn voor de studenten. Er zijn twee besloten carrés; beschutte groene ruimten geschikt voor sport en ontspanning. In het noordelijkste hof, dat zich opent naar het IJ, zit een horecapaviljoen.
Naast de studentenwoningen zijn er ook wisselwoningen gebouwd in hetzelfde bouwsysteem. Deze liggen aan de oostkant van de locatie.

  


Over deze site

Disclaimer