Naar Menu


Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam
Architect
Architectuurstudio HH,
Meyer en Van Schooten Architecten,
Rudy Uytenhaak Architectenbureau
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Rudy Uytenhaak, Marco Romano, Laurens Jan ten Kate, Roberto Meyer, Jeroen van Schooten, Barry van Waveren
Aannemer
Ballast Nedam
Adres
Science Park 900
Programma
kantoren, laboratoria, collegezalen, magazijnen, werkplaatsen, studiecentrum, bibliotheek, restaurant, bar/café, auditorium, sterrenkoepels
Fotografie
Pieter Kers


De nieuwbouw voor de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam is het product van de samenwerking tussen drie architectenbureaus. Het uitgangspunt voor het ontwerp van het gebouwencomplex was het faciliteren van ontmoeting en uitwisseling tussen alle onderdelen van de faculteit; het ontwerpmotto was ‘articulatie van de interactie’.
Het stedenbouwkundig plan van Science Park Amsterdam heeft een heldere structuur waarin bouwvelden worden afgewisseld met onbebouwde ‘polderstroken’. De nieuwbouw van de FNWI staat loodrecht op deze hoofdstructuur en benadrukt zo de centrale plek van het gebouw in het gebied. De polderstroken doorsnijden het gebouw tweemaal, waardoor het netwerk van paden vrijelijk onder het gebouw door loopt. In het hart van het gebouw ligt de centrale hal. Aan deze hal liggen de publieke functies, hoger in het gebouw de meer besloten functies en de onderzoeksinstituten. In het midden ligt het in twee circuits georganiseerde kantorenblok (bouwdeel C van de hand van Uytenhaak) met langs beide zijden de labvleugels (A van Architectuurstudio HH en B van Meyer en Van Schooten). Ertussen liggen vides die, dankzij de verschillende handschriften van de bureaus, elk hun eigen karakter hebben gekregen. Zo is in het gebouw de interactie gearticuleerd vormgegeven.

  


Over deze site

Disclaimer