Naar Menu


College De Meer

Opdrachtgever
Amarantis Onderwijsgroep
Architect
Butzelaar van Son architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Max van Son, Wouter Butzelaar
Aannemer
Aannemingsbedrijf Dekker
Adres
Radioweg 56
Programma
3442 m2 bvo, VMBO-school met praktijk- en theorieruimten, open leercentrum, multifunctionele kantine, ondergrondse sportzaal
Fotografie
Butzelaar van Son, architecten


Het bestaande gebouw van College De Meer voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De vervangende nieuwbouw bestaat uit twee min of meer identieke gebouwen die zich in de kenmerkende stedenbouwkundige structuur van de Watergraafsmeer voegen; de symmetrische plaatsing van de gebouwen versterkt de as van de Radioweg. Een van de twee gebouwen is recent opgeleverd. Het voorziet in de totale ruimtelijke behoefte van de school voor zowel les- als aanvullende onderwijsfaciliteiten.

De nieuwbouw werd aangegrepen om de onderwijskundige vernieuwing een plaats te geven. Het VMBO-onderwijs wordt bij het nieuwe College De Meer gegeven volgens het ‘Leertuinprincipe’, waarbij groepen van ongeveer 45 leerlingen begeleiding krijgen van twee docenten. Naast een aantal lokalen van diverse afmetingen bestaat het interieur voor een groot deel uit open (praktijk)werkplekken, waar dagelijkse praktijksituaties kunnen worden gesimuleerd.

Het schoolgebouw heeft een paviljoenachtige uitstraling die een samenhang vertoont met de architectuur van de directe omgeving en profiteert van de aanwezigheid van de bestaande bomen. Lichte gevelpanelen van hout, glas en aluminium zijn geplaatst in een robuust kader, dat ter plaatse van de kopgevels is ‘omgevouwen’.

  


Over deze site

Disclaimer