Naar Menu


Huize Frankendael

Opdrachtgever
Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer
Architect
Architectenbureau Fritz
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Maarten Fritz
Aannemer
Scheurer
Adres
Middenweg 72
Programma
820 m2 bvo, café-restaurant, vergaderfaciliteiten, algemene ruimten
Fotografie
Wilma Kuijvenhoven


Huize Frankendael (± 1657) is het laatst bewaarde buitenhuis te Amsterdam van de welgestelde Amsterdamse kooplieden in de zeventiende eeuw. Hoewel het huis in gave staat was, was een grondige restauratie noodzakelijk. De insteek bij de ontwikkeling was om het hoofdhuis te restaureren als het oorspronkelijke woonhuis en beide koetshuizen een meer publieke functie te geven.
Het hoofdhuis bevatte veel verborgen originele details. De bel-etage is gerestaureerd in de originele kleurstelling. Installaties zijn weggewerkt: de verwarming achter de wandbespanning en luchtbehandelingsinstallaties via de bestaande schoorstenen en schouwen. Het huis heeft de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse uitstraling behouden, ondanks de vele toevoegingen die noodzakelijk waren voor de nieuwe functie.
De historische onderdelen van het linker koetshuis zijn geconserveerd en heeft de originele uitstraling van een stal behouden. De ruimte is nu te gebruiken als verhuurbare zaal voor feesten en voorstellingen. Het rechter koetshuis had weinig originele onderdelen en het herbergt nu een restaurant met een grote keuken op zolder.
Het terrein van Huize Frankendael is getransformeerd in een openbaar park.

  


Over deze site

Disclaimer