Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Sporthal Wethouder Verheij

Opdrachtgever
BAM Utitliteitsbouw, regio Noordwest
Architect
ZJA Zwarts & Jansma Architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Rein Jansma,
Reinald Top,
Rob Torsing
Aannemer
BAM Utiliteitsbouw
Adres
Polderweg 300
Programma
4900 m2 bvo, gymzaal, sportzaal, kleed- en opslagruimten, multifunctionele ruimten, kantoren en horeca
Fotografie
htjbakker.nl


Op het Oostergasfabriekterrein wordt de wijk Oostpoort ontwikkeld met onder andere woningen, winkels, horecagelegenheden, een muziekcentrum en sportfaciliteiten. Zwarts & Jansma Architecten ontwierp de sporthal.
Om het bebouwd oppervlak van de sporthal zo klein mogelijk te houden, is gekozen voor een stapeling van functies met twee entrees die beide uitkomen op de grote, centrale hal. Op de begane grond bevinden zich multifunctionele ruimten, kantoren, horecagelegenheid en een gymzaal. De tweede verdieping herbergt een grote sportzaal met bijbehorende kleed- en opslagruimten, de derde verdieping een tribune. Deze heldere organisatie beperkt de hoeveelheid verkeersruimte in het gebouw tot een minimum.
De gevel is opgebouwd uit metselwerk en refereert aan het industriƫle verleden van het Oostergasfabriekterrein. De ten opzichte van elkaar verspringende metselwerkvlakken breken het grote oppervlak van de gevels en zorgen ervoor dat het gebouw een menselijk maat krijgt. Verschillende metselverbanden versterken de gelaagdheid van de gevel. Ter plaatse van de beide entrees is een grote hap uit het volume gehaald waardoor er grote overstekken ontstaan. Door de toepassing van glas bij de entreepartijen opent het gebouw zich naar de buitenwereld.

  


Over deze site

Disclaimer