Naar Menu


MuzyQ

Opdrachtgever
Stichting Orfeos Studio
Architect
Paul Verhey - Jo Janssen Architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Corinne Simon,
Jo Janssen,
Paul Verhey
Aannemer
A. de Jong,
SDR,
BAM Utiliteitsbouw
Adres
Atlantisplein 1
Programma
multifunctioneel muziekgebouw
Fotografie
Atelier Kim Zwarts


Muziekmakerscentrum MuzyQ moest een muziekfabriek worden die als een machine de gebruikers, actief in de muziekbeoefening en aanverwante beroepen, zou ondersteunen. Het gebouw bestaat uit een opeenstapeling van grotendeels ‘gesloten’ volumes: er zijn 72 goed geïsoleerde muziekruimten van uiteenlopend formaat, afgestemd op de verschillende muzieksoorten. De ruimtelijkheid in het interieur komt voort uit de stapeling van de verschillende muziekruimten met afwijkende hoogten, waardoor er wisselende verdiepingshoogten ontstaan.
De situering van het gebouw in de in ontwikkeling zijnde wijk Oostpoort, was medebepalend voor de interne indeling van het gebouw. De openbare functies concentreren zich aan de pleinzijde, de ‘luidste’ functies zijn onder het maaiveld gesitueerd en de overige muziekfuncties bevinden zich aan de gesloten noord- en oostzijde.
Het muziekmakerscentrum is in eerste instantie een werkgebouw, waarin duurzaamheid centraal staat. In de binnenafwerking vertaalt zich dat in een degelijke, industriële uitstraling, waarin ruimte, licht en primair materiaalgebruik centraal staan. De gevel is als een schil die de grillige interne structuur samensmeedt tot een eenheid, opgebouwd uit glasfiber gewapende betonplaten, polycarbonaat panelen en aluminium kozijnen. Pas in het interieur kan het gebouw in al haar facetten worden ervaren.

  


Over deze site

Disclaimer