Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Moskeeverzamelgebouw Fusion

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer
Architect
Architectenbureau Marlies Rohmer
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Marlies Rohmer
Aannemer
Hecon
Adres
Joubertstraat 15a-d
Programma
1571 m2 bvo, twee gebedsruimten, kantoorruimten, cursusruimten voor Turkse en Marokkaanse instellingen, centrum voor werkgelegenheid, sociaal cultureel centrum, servicepunt inburgering
Fotografie
Marcel van der Burg, Luuk Kramer, Ad van Denderen, Thea van den Heuvel


In het hart van de Transvaalbuurt, aan een plein, is moskeeverzamelgebouw Fusion gerealiseerd, dat zich voegt in zijn omgeving. De geometrische baksteenmotieven van Fusion refereren zowel aan Arabische bouwstijlen als aan de omringende architectuur van de Amsterdamse School. Een compositie en reliƫf van vlakken metselwerk worden afgewisseld met grote vensters en metselwerkelementen met ramen. De gebedsruimten hebben door het opengewerkte metselwerk een relatie met de straat, maar bieden de gebruikers toch privacy.
Het moskeeverzamelgebouw heeft een transparant karakter, zodat het een bijdrage zou kunnen leveren aan de integratie en het een ontmoetingsplek kon worden voor de hele buurt volgens de wensen van opdrachtgevers en gebruikers. Het gebouw heeft afzonderlijke gebedsruimten voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. De ruimten van de Marokkaanse en Turkse instellingen hebben elk een eigen entree die echter ondergeschikt zijn aan de gemeenschappelijke, monumentale hoofdentree in het hart van het gebouw. Alle ruimten liggen aan het centrale trappenhuis. Bovenin het gebouw is een gemeenschappelijke cursusruimte gesitueerd, waar de culturen elkaar ontmoeten en waar een brede erker zicht geeft op de omgeving.
Het plein voor het gebouw versterkt het openbare karakter van het gebouw. Het vormt een gecombineerde ontmoetingsplek voor jeugd en buurtbewoners.

  


Over deze site

Disclaimer