Naar Menu


Activiteitencentrum Mansveltschool

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Bos en Lommer
Architect
Marco van Zal architect
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Marco van Zal
Aannemer
Bouwmaatschappij Buitenhuis
Adres
Karel Doormanstraat 125
Programma
1295m2 bvo, buurtcentrum, ruimte voor educatie en ontmoeting
Fotografie
Allard van der Hoek


In het oude schoolgebouw van de Mansveltschool was jarenlang een buurtcentrum gevestigd. Vanuit de gemeente werd de architect gevraagd om dit centrum te transformeren in een modern multicultureel activiteitencentrum met ruimte voor educatie en ontmoeting. De architectuur van het oorspronkelijke schoolgebouw was ingetogen en tegelijkertijd stoer van karakter. Door de vele ingrepen, aanbouwen en aanpassingen door de jaren heen, was het gebouw verworden tot een verwaarloosd en labyrintisch geheel.
Het verwijderen van alle toevoegingen en overbodige scheidingswanden vormde de voornaamste ingreep van de transformatie. Hierdoor werd een sfeer van openheid en transparantie gecreƫerd en de basis gelegd voor een heldere en functionele organisatie. Zo kan educatie plaatsvinden in goed functionerende clusters van lokalen en kantoren en ontmoeting in de hoogwaardig afgewerkte publieke ruimten daaromheen.
Bij de aanpak van het gebouw is veel zorg besteed aan lichttoetreding en ruimtelijke verbijzonderingen. De ontmoetingsruimte op de begane grond functioneert als het hart van het gebouw, waar de vide en de trap de verbinding leggen met de eerste verdieping. Felle kleuren en natuurlijke materialen als leisteen en onbehandeld essenhout met een grove nerf zorgen voor een robuust karakter van het interieur.

  


Over deze site

Disclaimer