Naar Menu


Bijlmer K-flats

Opdrachtgever
Woonstichting De Key,
De Key
Architect
Bastiaan Jongerius architecten
Stadsdeel
Zuidoost
Projectarchitect(en)
Bastiaan Jongerius, Odette Olde Wolters
Aannemer
Van Ieperen Groep
Adres
Karspeldreef 62-1878
Aantal woningen
595
Overig programma
36 bog, 24 motor/scooterplekken, 6 zendmasten
Fotografie
Luuk Kramer


Fin Won Kam Opp
SH 216 3 59
SH 72 4 81
SH 72 4 93
SH 216 2 49
----------------------------
576 62

De aanleiding voor de transformatie van de flats Kralenbeek, Kempering, Klieverink, Kouwenoord aan de Karspeldreef in Amsterdam Zuidoost was de vernieuwing van K-buurt. Hiertoe is de dreef verlaagd, is de openbare ruimte heringericht en wordt er een omvangrijk programma gerealiseerd. De woontorens vormen door de hoogte van elk twintig verdiepingen bakens in de Bijlmer.

De transformatie van de torens bestaat uit een aantal genuanceerde ingrepen die reageren op het rationele denken en de industrialisatie van het bouwproces die toentertijd leidend waren bij de totstandkoming van de Bijlmer.

Bij elke toren is de entree weer dubbel hoog gemaakt, waardoor deze nu in verhouding tot de maat van de toren staat. De entree is vanuit de openbare ruimte uitnodigend door zijn transparantie. Door de plint van basalt te voorzien, staat de woontoren duidelijker op de grond en krijgt deze door de toevoeging van een dakrand een beƫindiging in de wolkenlucht. Aan de balkonplaten zijn lamellen toegevoegd, waarmee de eentonigheid van de horizontale stapeling van verdiepingen wordt doorbroken en de afzonderlijke woningen in de gevel zichtbaar worden. De gevels en de lamellen zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal, blank aluminium, om de gevels meer tot een eenheid te maken dan voorheen. Het aluminium speelt met het licht, behoeft geen afwerking en verweert niet.

  


Over deze site

Disclaimer