Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Jatopa

Opdrachtgever
Far West
Architect
Köther Salman Koedijk Architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Ton Salman, M. van Eldonk
Aannemer
Midreth
Adres
Jan Tooropstraat 403-631, Jan Evertsenstraat 473-715, Hendrik Werkmanstraat 1-17, 2-56
Aantal woningen
243
Overig programma
19 bog, 4 groepswoningen zorg
Fotografie
KSK Architecten


Fin Won Kam Opp
SH 38 3 79
SH 11 4 100
SH 9 5 96
K 85 3 81
K 63 4 97
SH 5 2 56
SH 4 7 346
K 18 1 40
K 10 2 11
----------------------------
243 84

Het project Jatopa is gesitueerd in een zone die de komende vijftien jaar getransformeerd zal worden tot een stedelijk leefmilieu met hoge dichtheid. In het ontwerp is rekening gehouden met het naastgelegen oude Huygenscollege, nu cultureel bedrijfsverzamelgebouw De Vliegbasis en aan de andere kant, de nieuwe SBO-school De Hasselbraam. Jatopa bestaat uit een verzameling losstaande woonblokken aan een groene, besloten binnentuin. In de verhoogde plint zorgen kleinschalige kantoren en bedrijven voor uitstraling naar de straat. Een woontoren markeert als ruimtelijk accent de belangrijkste entree van Overtoomse Veld.

Als basis voor de woonblokken is gekozen voor een portiek-etage-ontsluiting met drie- en vierspanners. De breedtemaat van deze blokken is in het plan doorgezet als herkenbare eenheid. Opvallend in de gevel zijn de betonelementen met afbeeldingen van Studio Job. De combinatie van variërende bouwhoogtes, verschillende Hagenmeisterstenen en kleurcombinaties zijn toegepast om individualiteit en herkenbaarheid van de blokken te verhogen.

Bijzonder aan de plattegronden zijn de buitenruimten. Met opengeschoven harmonicadeuren, is er sprake van ruime balkons, omdat tweederde zich binnen de gevel bevindt en voldoende privacy biedt, terwijl eenderde uitsteekt. In gesloten toestand is de ruimte een serre.

  


Over deze site

Disclaimer