Naar Menu


Schellingwouderschool

Opdrachtgever
Ymere
Architect
CASA architecten
Stadsdeel
Noord
Projectarchitect(en)
Koen Crabbendam, Siem Goede
Aannemer
Ursem Bouw
Adres
Wijkergouw 4a-4f
Aantal woningen
6
Fotografie
Willem van Gils


Fin Won Kam Opp
K 6 3 89
----------------------------
6 89

Het plan voor de Schellingwouderschool is ontwikkeld in een ontwerpteam met toekomstige bewoners, de dorpsraad Schellingwoude en de centrale dorpenraad. De doelgroep bestond uit startende huishoudens op de woningmarkt in landelijk Amsterdam-Noord.

Er is gekozen voor een verkaveling waarbij alle huizen aan een pleintje naast dorpskerk, muziekkoepel en het voormalige dorpsschooltje liggen. Lichte erkers met schuifpuien bieden vanuit de woonkamers ruim zicht op de aan het water gelegen achtertuinen.

Kenmerkend voor de drie bouwvolumes is de gelede opbouw van de gevels die verwijzen naar het klassieke materiaalgebruik van baksteen en de houten gevelbeschieting van de tuindorpen in landelijk Amsterdam-Noord.

In het woningontwerp is geprobeerd de kleine woningen een optimaal bruikbare plattegrond te geven. De verkeersruimte binnen de woning is daarom minimaal gehouden. De ruimtewinst kwam ten goede aan de verblijfsruimte. De open trap versterkt de ruimtelijkheid van de woonkamer.

Door de berging op de eerste verdieping samen te voegen met de helft van de slaapkamer aan de achterzijde kon een extra slaapkamer worden gerealiseerd. Zo was binnen een zeer beperkt volume een vierkamerwoning mogelijk. De kapvorm levert extra hoogte op de verdieping op. Boven de centrale kern is deze hoogte gebruikt voor een vliering.

  


Over deze site

Disclaimer