Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Haveneiland West Blok 14 DKV

Opdrachtgever
IJ-Delta Ontwikkeling
Architect
DKV architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Dolf Dobbelaar, Roel Bosch, Jörn Schiemann
Aannemer
Smit's Bouwbedrijf
Adres
Bert Haanstrakade 148-214, Jean Desmetstraat 85-121, Bert Haanstrahof 10-26
Aantal woningen
82
Overig programma
3 bedrijfsruimten


Fin Won Kam Opp
K 42 3 130
K 16 4 134
OH 13 3 106
OH 10 2 87
AMH 1 2 74
----------------------------
82 121

Blok 14 heeft een unieke ligging binnen het grid van het Haveneiland: het blok is trapeziumvormig door de lichte hoekverdraaiingen van de Binnengracht en de Boulevard Noord. Met het oog op de geringe diepte en de aantrekkelijke condities langs de randen was het logisch om zoveel mogelijk woningen aan deze randen te situeren en het binnengebied zo open mogelijk te houden. Hierdoor profiteren de woningen optimaal van de ligging aan het IJ en hebben ze tegelijkertijd een directe relatie met de meer beschutte en semi-openbare binnenhof. Van essentieel belang was dat er openbare routes door het blok heen zouden lopen. De hof is via een ruime podiumtrap verbonden met de kade. Het hoogteverschil biedt de mogelijkheid om bijzondere overgangen tussen openbaar en privé te maken in de vorm van een bel-etage of een ‘Amsterdamse stoep’.

Kenmerkend voor het blok zijn de schakeling van de verschillende bouwdelen en de grilligheid van bouwhoogten. Het resultaat is een compositie van objecten waarin de overgang tussen de verschillende bouwdelen expliciet is vormgegeven. In deze compositie blijft het hoofdvolume steeds duidelijk herkenbaar.

Naast grondgebonden eengezinswoningen is er een nieuw woningtype in het blok geïntroduceerd: de ‘Zwebo’, ofwel zwevende eengezins-bovenwoning. De verschillende bouwdelen uit het blok zijn onder supervisie van DKV architecten ontworpen door DKV, Heren 5 Architecten en Atelier Kempe Thill.

  


Over deze site

Disclaimer