Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Zuideinde 226-262

Opdrachtgever
Ymere
Architect
CASA architecten
Stadsdeel
Noord
Projectarchitect(en)
Koen Crabbendam, Siem Goede
Aannemer
Ursem Bouw
Adres
Zuideinde 226-262
Aantal woningen
19
Fotografie
Willem van Gils


Fin Won Kam Opp
K 5 3 82
K 13 4 104
K 1 6 143
----------------------------
19 100

Het stedenbouwkundig plan voorzag in een gebogen rij woningen aan een waterpartij die het Zuideinde van de achterliggende nieuwbouwwijk scheidt. Aan de oostzijde eindigt de kwartcirkel met een rechthoekig volume op de kop, dat aansluit op de lintbebouwing aan het Zuideinde. Aan de westzijde vormt het appartementengebouw de beƫindiging van de crescent. Het ovale plein dat zo ontstaat, markeert de entree van Amsterdam langs het Zuideinde.

Vanwege de hoge geluidsbelasting van de nabijgelegen ringweg zijn de verblijfsruimten van de eengezinswoningen op het zuiden en het westen georiƫnteerd. Dit heeft tevens een gunstig effect op het energieverbruik van de woningen. De eetkeukens aan het ovale plein zorgen voor sociale controle. Alle geluidsongevoelige ruimten, zoals badkamers en bergingen, liggen aan de noordzijde. De dubbele steektrap leidt vanaf de voorgevel in een vloeiende beweging rechtstreeks naar de extra hoge zolderkamer. Alle woningen hebben royale inpandige bergruimte.

De driekamer appartementen in het volume op de kop hebben een open eetkeuken. Indien gewenst kan deze van de woonkamer afgescheiden worden. De twee slaapkamers kunnen zowel onderling, als met de woonkamer worden samengevoegd. De woningen zijn geheel aanpasbaar gebouwd. De portiek is zo ontworpen dat er eenvoudig een lift bij kan worden geplaatst. In de noordgevel zijn gegroepeerd neststenen voor gierzwaluwen gemetseld.

  


Over deze site

Disclaimer