Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

PanamaPaar

Opdrachtgever
De Amsterdamse Compagnie,
Kristal
Architect
dedato ontwerpers en architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Dick Venneman, Stefan Damen
Aannemer
Midreth
Adres
Panamalaan 1-8
Programma
6.864 m2 bvo, bedrijfsverzamelgebouwen
Fotografie
Martin van Welzen


Het PanamaPaar heeft door zijn situering aan weerszijden van een brug en de begrenzing door water het karakter van een moderne stadspoort die de overgang markeert van de Indische Buurt naar de Oostelijke Handelskade. De twee gebouwen staan tegenover elkaar aan de Panamalaan ter hoogte van het Zeeburgerpad. De ontwerpers omschrijven de gebouwen als een ‘danspaar: zij vormen samen een compositie en versterken elkaar’.

Elk bouwdeel heeft een tegengestelde hoekverdraaiing in de kopgevel, en ten opzichte van de begane grond een tegengestelde uitkraging. Beide geveldelen zijn open vormgegeven door middel van aluminium vliesgevels die op elkaar gericht zijn. De bouwvolumes lijken zo met elkaar in verbinding te staan. Voor de open kopgevels zijn verticale strekmetalen lamellen geplaatst. Door deze lamellen hebben de gevels van een afstand, rijdend over de Panamalaan, een gesloten karakter en ‘openen’ zij zich in het voorbijgaan.

Het prefabbeton is behandeld met rode lazuurverf, een semi-transparante verf. Mede door deze afwerking sluit het pand aan bij de baksteenarchitectuur van de Indische Buurt, maar ook bij de wat ruwere industriële gebouwen aan het Zeeburgerpad. De bedrijfsunits in de panden zijn bedoeld voor kleinschalige bedrijven. Voor deze huurders zijn op beide lager gelegen daken collectieve dakterrassen gerealiseerd.

  


Over deze site

Disclaimer