Naar Menu


Timorplein - Studio K

Opdrachtgever
S.O.S.S. Kriterion,
Ymere
Architect
Inbo
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Jan Hoedemaker
Aannemer
Bouwbedrijf Van den Hengel
Adres
Timorplein 21
Programma
5.000 m2 bvo, cultureel centrum (horeca, 2 bioscoopzalen, theaterzaal), fietsenstalling, kleinschalige kantoorruimte
Fotografie
Maarten van Haaff, Marjon Hoogervorst


Op het Timorplein is een bestaand scholencomplex verbouwd tot een verzamelgebouw met creatieve functies, dat als doel had een geheel nieuwe, jonge doelgroep naar de Indische buurt te trekken. Naast de jeugdherberg en het IIRE is een belangrijk deel van het gebouw in gebruik bij de nieuwe dochter van stichting Kriterion, Studio K, met twee bioscoopzalen, een theaterzaal en een groot café-restaurant.

De verschillende publieke functies van het gebouw komen tot uitdrukking in de gevel. De entree van Studio K is gemaakt door de oude boogramen in de gevel tot straatniveau te verlagen en een grote glazen pui verdiept in de gevel te plaatsen. Bij het restaurant zijn de ramen ook tot op straatniveau verlaagd en geven traditionele houten openslaande deuren toegang tot het terras.

Op de tweede en derde verdieping zijn kleinschalige kantoorruimten gerealiseerd voor creatieve bedrijven. De kantoren aan de hofzijde op de derde verdieping zijn nieuw gebouwd en hebben hun eigen balkons. Dit gedeelte van het gebouw wordt bereikt via een van de bestaande deuren. Hierachter is een royaal nieuw trappenhuis gebouwd. Het aan het gebouw grenzende plein, dat in het verleden nauwelijks werd gebruikt, is met deze ingrepen getransformeerd tot een waardig voorplein bij de nieuwe functies.

  


Over deze site

Disclaimer