Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Brede school De Kinkerbuurt

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam,
Stadsdeel Oud-West
Architect
Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Christian Janssen
Aannemer
Hecon Bouwgroep
Adres
Borgerstraat 109
Programma
2.309 m2 bvo, basisschool, voor- en naschoolse opvang, tienerruimte


Het gebouw aan het Borgerplein, gebouwd in de jaren zeventig, bestond uit een basisschool van negen klassen, een bibliotheek, een gymzaal en een buurthuis. In de loop van de jaren is het gebruik van het buurthuis afgenomen en groeide de school naar een dertienklassige basisschool. Deze ruimten waren echter toegerust op een andere functie en de staat van onderhoud van het gebouw vormde de aanleiding voor het stadsdeel Oud-West om de school en het buurthuis te laten renoveren en te transformeren in een brede school.
In de brede school is naast de basisschool van dertien klassen ook een ruimte voor na- en voorschoolse opvang en een tienerruimte. Aangezien de brede school ook een belangrijke rol speelt in de wijk en het gebouw dus makkelijk toegankelijk moet zijn, is gekozen voor een duidelijke entree aan het Borgerplein. De belangrijkste ingreep bestond uit het creëren van een duidelijke en overzichtelijke ontsluitingsstructuur.
De nieuw ontworpen entree biedt direct toegang tot de nieuwe verkeerszone, het centrale gebied van het gebouw. Dit centrale gebied bestaat uit een ontmoetingsgang die direct aansluit op de entree van de bibliotheek, de onderbouw van de school en de belangrijkste ontmoetingsruimten als de keuken, de ruimte voor naschoolse opvang, de tienerruimte en het speellokaal.
Door het gebruik van nieuwe materialen en nieuwe elementen als garderobekasten, zitelementen en geïntegreerde opbergkasten ontstaat een fris, licht en helder gebouw. Het gebouw is door zonering in verschillende gebouwdelen ook buiten de schooltijden door derden te gebruiken.

  


Over deze site

Disclaimer