Naar Menu


De Eenhoorn

Opdrachtgever
Delta Forte
Architect
Dam & Partners Architecten
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Diederik Dam
Aannemer
Smit's Bouwbedrijf
Adres
Stephensonstraat 35,37, Eerste Ringdijkstraat 10-662
Aantal woningen
325
Overig programma
2 winkelruimten, wasserette, huismeesterruimte
Fotografie
Dennis Mels


Fin Won Kam Opp
SH 325 1 30
----------------------------
325 30

Door de centrale plek nabij het Amstelstation vormt De Eenhoorn een ideale woonlocatie voor studenten. Dam & Partners Architecten ontwierp een ogenschijnlijk eenvoudig gebouw: een carré op kolommen rondom een hof, met erboven twee ranke schijven. In het gebouw zitten 325 studentenwoningen met elk een eigen keuken en badkamer.

Op de begane grond bevinden zich terugliggend ten opzichte van de verdiepingen erboven, twee winkelruimten met glazen gevels. De gevel van de eerste en tweede verdieping is uitgevoerd in aluminium. Verticale ribben doorbreken de twee raamstroken en zorgen voor een met de zichthoek veranderend aanzicht: de gevel opent of sluit zich juist meer. De woningen op deze verdiepingen worden ontsloten door middel van een gezamenlijke gang die aan de hofzijde geheel van glas is en zicht biedt op de levendigheid beneden.

Glazen schuifpuien, afgewisseld met stroken donkergrijs aluminium bepalen het karakter van de enigszins terugliggende gevel van de derde verdieping. Twee haaks op elkaar geplaatste schijfvormige delen vormen de vierde tot en met negende verdieping van het complex. De gevels zijn hier uitgevoerd in een lichte tint metselwerk. De combinatie van dit metselwerk met de lichte aluminium gevels van de lager gelegen verdiepingen doet het gebouw ‘stralen’. Verticale, gemetselde ribben bekrachtigen het in zijn verfijnde karakter.

  


Over deze site

Disclaimer