Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Brood en IJzer

Opdrachtgever
Woonmaatschappij
Architect
Buro de Binnenstad,
Mark Tuerlings Architecten,
Soeters van Eldonk architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Mark Tuerlings, Sjoerd Soeters
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zn
Adres
Valkenburgerstraat 186-200
Aantal woningen
79


Fin Won Kam Opp
SH 5 2 57
----------------------------
5 57

Op een locatie tussen de Uilenburgergracht en de Valkenburgerstraat is een complex programma tot stand gekomen. De stedenbouwkundige opzet bestaat uit drie onderdelen: de nieuwbouw naast de bestaande bebouwing aan de Valkenburgerstraat, ateliers op het binnenhof en urban villa’s op een doorgaande plint langs de Uilenburgergracht. De gevel van de nieuwbouw aan de Valkenburgerstraat is opgedeeld in vijf delen van diverse kleuren metselwerk. Toch is het gebouw herkenbaar als een groot woonblok. Binnen dit volume is op de vijfde verdieping een geleding in de gevel aangebracht die aansluit op de hoogte van de kleinere panden in de gevelwand.

Het binnenterrein ligt negentig centimeter boven straatpeil en is bereikbaar via de hoofdentree met een trap of plateaulift. Via een voetpad worden de woningen aan de Uilenburgergracht en de ateliers op het binnenhof ontsloten.

De urban villa’s aan de Uilenburgergracht staan strak in het gelid op een zwarte metselwerkplint. De woonkamers aan het water hebben een grote glazen gevel die ter plaatse van de glazen balustrade geheel geopend kan worden. In de plint zitten brede ondiepe waterwoningen en maisonnettes.

Alle woningen hebben een portiekontsluiting met lift, de ateliers en de plintwoningen hebben een rechtstreekse ontsluiting via de binnenstraat. In de kelder zijn een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen.

  


Over deze site

Disclaimer