Naar Menu


Luycksterrein

Opdrachtgever
De Key
Architect
Maccreanor Lavington Architects
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Richard Smit
Aannemer
Bouwcombinatie Ursem Bot
Adres
Schollenbrugpad 2-84, Weesperzijde 112a-p
Aantal woningen
71
Overig programma
8 woonwerkwoningen, 2 bedrijfsruimten
Fotografie
Foto 1-4: Moritz Bernoully - Foto 5: Maccreanor Lavington


Op het terrein waar vroeger de Luycks’ mosterd- en zuurwarenfabriek was gehuisvest, tussen de Amstel en de Wibautstraat, is een vroeg twintigste-eeuws bouwblok gesloopt en vervangen door een gebouw met appartementen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Op het binnenterrein zijn dertien eengezinswoningen gerealiseerd. Het Brouwershuis dat op het binnenterrein staat, is als een karakteristiek historisch object behouden en gerestaureerd en vormt als atelierruimte voor kunstenaars het hart de buurt.

Het nieuwe appartementencomplex heeft een opvallende gevel van diep donkerbruine, gesinterde baksteen en even opvallende ramen met grote metalen kozijnen. Aan de voorzijde hebben de woningen en bedrijfsruimten optimaal contact met de straat door de 3,7 meter hoge, grotendeels in glas uitgevoerde plint. Aan de achterzijde, grenzend aan het binnenterrein hebben de appartementen op de begane grond een tuin, op de hoger gelegen etages kunnen de bewoners met een harmonicapui hun gehele achtergevel openen. Het dertiental luxe, met vergrijzend hout bekleedde eengezinswoningen, die op het groene, verkeersvrije binnenterrein staan, vormen een hedendaagse variant van het aloude Amsterdams hofje.

Het nieuwe project is voorlopig de laatste gedaantewisseling van het Luycksterrein. De inconsistentie die het gevolg is van een lange reeks eigendom- en functiewisselingen vormt een even complex als fascinerend gegeven dat bijdraagt aan de schoonheid van het project.

  


Over deze site

Disclaimer