Naar Menu

Home2017-2018Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Leily Ahmad

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018

Dit jaar is voor de elfde keer de Amsterdamse Nieuwbouwprijs uitgereikt. Het is de publieksprijs voor woningbouw, zowel nieuwbouw als grote renovatieprojecten. Iedereen kan zijn stem uitbrengen; bewoners, buren en andere burgers. In totaal hebben ruim 4.000 mensen hun stem uitgebracht. De Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord is met 21,9% van de stemmen de winnaar. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikte de prijs uit aan de bewoners, Ymere, Dura Vermeer en Architectenbureau Hoogeveen. Dat gebeurde op locatie, midden in de woonwijk zelf.

 

Van der Pekbuurt in Noord

 

 

Van der Pekbuurt: van sloop gered, nu zeer geliefd

"Tien jaar geleden leek de Van der Pekbuurt rijp voor de sloop en nu staan wij vandaag hier en heeft het als eerste opgeleverde zuidelijk deel van de buurt de Amsterdamse Nieuwbouwprijs gewonnen”, zei wethouder Ivens tijdens de prijsuitreiking. De woningen zijn van binnen volledig gesloopt en nadat de nieuwe fundering was aangebracht hebben de terugkerende bewoners zelf hun nieuwe indeling ontworpen. Het zuidelijk deel van de Van der Pekbuurt bestaat uit ruim 300 woningen van Ymere. Een groot deel van de oude bewoners is na de renovatie teruggekeerd in een sociale huurwoning die van binnen voelt als nieuwbouw en 120 woningen zijn of worden nog verkocht. De hele Van der Pekbuurt telt 1.550 woningen en winkelruimten. Vrijwel alle panden bestaan uit een kleine benedenwoning van één laag en een grotere bovenwoning van twee lagen. Ymere is de opdrachtgever, Architectenbureau Hoogeveen heeft ontworpen en de uitvoering is gedaan door Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Midden West.

 

Amsterdammers waarderen renovatie en transformatieprojecten dit jaar hoog. Augustanahof in West werd tweede. De voormalige Augustanakerk heeft een woonfunctie gekregen voor mensen van 20 tot boven de 90 jaar. De derde prijs ging naar nieuwbouw: het project Kadewoningen Oostpoort in Oost. Alle partijen van het winnende project kregen naast publicitaire aandacht en bloemen een geëmailleerde wandplaat voor aan de gevel met het embleem van de prijs als blijvende herinnering.

 

Publieksprijs voor woningbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor woningbouw in Amsterdam. Bij deze elfde editie ging het om 94 projecten die tussen augustus 2016 en augustus 2017 in Amsterdam zijn opgeleverd.

 

In de eerste ronde, een online enquête, heeft een publieksjury van honderd Amsterdammers alle 94 projecten beoordeeld aan de hand van vastgestelde criteria, zoals de architectuur, maar ook gaf de jury punten voor de functionele kwaliteit (sluit het project aan op de woningbehoefte in de stad), de gebruikswaarde (de kwaliteit van de woning of, zou je er zelf willen wonen) en de bijdrage die het project levert aan de leefbaarheid en de kwaliteit van de buurt.

 

De tien projecten met de hoogste scores gingen vervolgens door naar de tweede stemronde. Met korte filmpjes, te bekijken via de websites en AT5, kregen Amsterdammers een beeld van het project en de woonkwaliteiten. Bewoners en buurtbewoners vertelden daarin, als echte ambassadeurs, waarom het project zo goed is. De tweede ronde verliep via amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs.

 

De volledige uitslag van de tien genomineerde projecten is:

 

  1. Van der Pekbuurt (21,9%)
  2. Augustanahof (16,5%)
  3. Kadewoningen Oostpoort (11,3%)
  4. Complex N42 Czaar Peterbuurt (10,6%)
  5. Baak 54 (8,2%)
  6. Noord4Us (7,6%)
  7. CPO Zaaiersweg (6,8%)
  8. Oostpoort Plot 2b - Scala Architecten (6,2%)
  9. Change= (6,1%)
  10. De Blauwe Engel (4,8%)

  


Over deze site

Disclaimer