Naar Menu

Home2015-2016Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Maaike Vallenduuk, Leily Ahmad

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

Dit jaar werd de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, de publieksprijs voor nieuwbouw, voor de negende keer uitgereikt. Amsterdammers konden stemmen welk woningbouwproject zij het beste vinden. De strijd ging tussen 65 projecten met 6.800 woningen, die zijn opgeleverd van augustus 2014 tot augustus 2015. Dit zijn de projecten uit het Projectenboek van vorig jaar, die inmiddels bewoond zijn. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016 is gewonnen door Villa Mokum in het Amstelkwartier.

 

Verkiezing in twee rondes

De verkiezing van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs verliep dit jaar in een vernieuwde opzet. Er was deze keer geen bewonersjury, maar elke Amsterdammer was jurylid: tijdens de eerste ronde kon uit alle projecten het favoriete project worden gekozen. Deze stemmingsronde verliep via Facebook. De tien projecten met de meeste ‘likes’ gingen vervolgens door naar de tweede stemronde. Door samen te werken met de social media kanalen van AT5 en Amsterdam Woont zijn cumulatief ruim 225.000 mensen bereikt. Zij nomineerden met elkaar de volgende projecten.

 

AT5 maakte van alle genomineerde projecten een kort filmpje, dat stemmers konden bestuderen voordat zij hun definitieve stem uitbrachten. Ruim 3.500 mensen hebben vervolgens via de website www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs gestemd op een van de nominaties.

 

De tien nominaties van 2016:

  • Andreas Schelfhoutstraat 54-84 (Zuid)
  • Blok 0 - PUUUR BLOK (West)
  • Blok 0 - De Rede (West)
  • Blok 0 - IJ4you (West)
  • De Studio Part II
  • Kwintijn Fase 1 (West)
  • FagelCats (West)
  • Wibautstraat (Oost)
  • Tugelablokken (Oost)
  • Villa Mokum (Oost)

 

Winnaar van 2016: Villa Mokum

Met 21% van de stemmen is Villa Mokum in Amsterdam Oost gekozen tot het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. De uitslag was spannend, want eerder leken Kwintijn Fase 1 in Amsterdam West en de Tugelablokken in Amsterdam Oost af te koersen op een overwinning. Kwintijn Fase 1 werd uiteindelijk nummer twee met 18% van de stemmen. De Tugelablokken eindigden op de derde plaats met ruim 11% van de stemmen. Villa Mokum in het Amstelkwartier telt 627 studio’s, zowel koop als huur. Deze zijn gegroepeerd rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Het nieuwbouwproject voor starters en studenten telt in totaal zeven verdiepingen. De begane grond is bestemd voor commerciële ruimtes en op diverse plaatsen in en om het gebouw zijn gemeenschappelijke ruimtes aanwezig.

 

 

Awareness creëren voor de Amsterdamse woningbouwopgave

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de gemeente Amsterdam. Dit jaar is de prijs in samenwerking met AT5, digitaal nieuwbouwplatform Amsterdam Woont en Bouwend Nederland georganiseerd. Het doel is om aandacht te creëren voor de nieuwbouw in de stad. Naast een maximale inzet van de diverse social media kanalen van alle partners en genomineerden, zond AT5 een uitzending uit over alle genomineerde projecten. Zo’n 79.000 mensen hebben deze uitzending gezien volgens de kijkcijfers van AT5. De website van Amsterdam Woont is in deze periode door ruim 60.000 geïnteresseerden bezocht. De feestelijke uitreiking van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs vond plaats in Pakhuis de Zwijger, met een discussie over de woningbouwopgave met bijdragen van onder andere Cody Hochstenbach van de UvA, voorzitter MVA Sven Heinen en Ebe Treffers van Bouwinvest. De prijs zelf werd overhandigd door wethouder Laurens Ivens aan architect Marcel Kampman en ontwikkelaar Ronald Huikeshoven van AM.

  


Over deze site

Disclaimer