Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Leeghwater en Caland

Opdrachtgever
Woningstichting Rochdale,
De Alliantie Projectontwikkeling,
Delta Forte
Architect
DKV architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Wico Valk
Aannemer
Smit's Bouwbedrijf
Adres
Pieter Calandlaan 945-1193, Domela Nieuwenhuisstraat 6-64, Bart Poesiatstraat 1a, 6-64, Klaas Katerstraat 1
Aantal woningen
83
Overig programma
Bedrijfsruimten


Fin Won Kam Opp
SH 2 4 123
SH 45 3 97
K 31 3 87
K 5 4 119
----------------------------
83 95

Aan de zuidzijde van de Pieter Calandlaan vormen de woongebouwen Leeghwater en Caland de haakvormige be├źindigingen van twee in een reeks van vier halfopen bouwblokken. De U-vormige bebouwing omarmt telkens een naar het zuiden geopende collectieve binnentuin. Het blok Caland sluit aan op twee gerenoveerde vierlaagse stroken. De bebouwing waar Leeghwater op aansluit zal in de nabije toekomst plaatsmaken voor twee nieuwbouwstroken. Elk blok omvat 83 woningen, waarvan er acht het AMH-label dragen en 26 woningen bestemd zijn voor de sociale huur
In de 4,5 meter hoge transparante plint bevinden zich, naast de entreehallen, bedrijfsruimten en winkels die zich met prefab beton omkaderde glazen doosjes aan de straat presenteren. Achter deze ruimten is een zestal woningen gelegen dat grenst aan de begroeide daktuin van de parkeergarage. De bovenbouw bestaat uit vijf verdiepingen met portiekappartementen aan de Calandlaan en appartementen met een galerijontsluiting in de korte zijde van de haak. Enigszins teruggelegen worden daarboven de portieketages nog twee verdiepingen doorgezet.
De horizontale geleding van de gevel door prefab banden benadrukken de stedenbouwkundige continuïteit en vangen de programmatische verschillen op. Tussen deze banden alterneren metselwerkvlakken in twee contrasterende grijstinten. De suskasten zijn onzichtbaar verwerkt in de aluminium negge-omkadering van de diep gelegen ramen.

  


Over deze site

Disclaimer