Naar Menu


Hof van Osdorp

Opdrachtgever
Het Oosten Kristal,
Eigen Haard,
Woningstichting Zomers Buiten
Architect
Claus en Kaan Architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Felix Claus,
Jaap Gräber
Aannemer
ERA Bouw
Adres
Baden Powellweg, dr E. Boekmanstraat, J.S. Ruppertstraat, Willem Heselaarstraat
Aantal woningen
360
Overig programma
Bedrijfsruimte, supermarkt
Fotografie
Luuk Kramer


Fin Won Kam Opp
K 22 3 78
K 40 4 90
K 22 5 107
SH 131 4 89
SH 35 5 118
K 5 2 95
SH 28 2 87
SH 77 3 81
----------------------------
360 91

Het ontwerp voor het Hof van Osdorp rond de Pieter Callandlaan kent vijf thema´s: woningen, voorzieningen, binnentuinen, materiaalgebruik en compositie. De woningen zijn groot, ruim en licht. Ze tellen een bovengemiddeld aantal vierkante meters en hebben hoge ramen, waardoor een overvloed aan licht de ruimtelijkheid versterkt. Door de bergingen ondergronds te plaatsen, is de mogelijkheid benut om aan de straat en binnenhoven voorzieningen voor de buurtbewoners te maken zoals winkels, café’s, sportclubs en kinderdagverblijven.
De woningen zijn gegroepeerd volgens de principes van het gesloten bouwblok of de traditionele Amsterdamse vorm van wonen, het zogenaamde 'keurblok'. De collectieve tuinen zijn ruim, licht en rustig. Samen met een uitgebalanceerd landschapsontwerp zijn deze nieuwe keurtuinen de verborgen schatten van het ontwerp.
Bij het zoeken naar de juiste sfeer is een aantal klassieke materialen gekozen. De basis van de woongebouwen is een karaktervolle, warme baksteen gecombineerd met glas in aluminium kozijnen. De bovenste terugliggende lagen van de woongebouwen zijn samengesteld uit licht plaatmateriaal, waardoor de woongebouwen naar boven toe luchtig worden.
De entreehallen van de woningen zijn royaal van maat en rijk gedetailleerd. Door duurzaam tegelwerk, geïntegreerde verlichting en pleisterwerk met diepe warme kleuren ontstaat een entree die in tegenstelling tot de norm voornaam en rijk zal voelen.

  


Over deze site

Disclaimer