Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Basisschool De Kans

Opdrachtgever
Stadsdeel Nieuw-West
Architect
Inbo
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Rowin Petersma
Aannemer
Luiten Bouw
Adres
Thomas van Aquinostraat 2
Programma
3.400 m2 bvo, 17-klassige brede basisschool voor speciaal onderwijs
Fotografie
Kees Hummel


Basisschool De Kans is ontstaan na een fusie van twee scholen voor speciaal basis­onderwijs in Nieuw-West. Om De Kans te kunnen huisvesten, werd het bestaande schoolgebouw 'De Kade', aan de rand van het Sloterpark, verbouwd en uitgebreid tot een school voor zeventien groepen. Het bestaande gebouw was een zogenaamde 'burgemeesterschool' met een plattegrond in de vorm van een H: twee lange gebouwen werden met elkaar verbonden door een gang. In de jaren vijftig zijn er verschillende scholen van dit type in de Westelijke Tuinsteden gebouwd.

Uitgangspunt voor het ontwerp was het koesteren van de kenmerken van het bestaande gebouw, zoals de opbouw van de plattegronden en de lichte ruimtes met grote raampartijen. Binnen het bestaande gebouw is een grote verscheidenheid aan ruimtes gerealiseerd waardoor meer specifieke vormen van onderwijs mogelijk zijn.

De uitbreiding bevindt zich aan de noordkant van het gebouw en sluit in typologie aan bij het bestaande gebouw. Zo is de nieuwbouw ook losgeplaatst van het bestaande gebouw en daaraan gekoppeld door een lange gang. Daar ligt tevens de nieuwe hoofdentree van de school. Ter plekke van de nieuwbouw ontstonden twee nieuwe buitenruimtes. Door de ligging aan de rand van het park vervult de school ook een belangrijke functie voor de buurt. Het nieuwe schoolplein en een van de bestaande buitenruimtes zijn overdag onderdeel van de openbare ruimte. De school biedt daarnaast onderdak aan buurtactiviteiten, naschoolse opvang en specifieke zorgfuncties.

  


Over deze site

Disclaimer